top of page
In English

30 päivän teho-ohjelma - kolmas kerta toden sanoo


Kevät 2020

Noin vuosi sitten toteutin pitkäaikaisen haaveeni ja aloitin Method Putkisto ohjaaja opinnot. Muistan miettineeni 2008-10, kun kävin säännöllisesti Metodin tunneilla, kuinka saavuttamattomalta ajatuskin Metodin ohjaajaopinnoista tuntui. Ei toteutuisi minun kehonhallinnallani, notkeudellani tai taloudellisella tilanteella. Elämä kuljetti vuosien mittaan pois Metodin parista ja pikkuhiljaa muutkin fyysiset harjoitteet jäivät.


Keväällä 2020 covidin suljettua meidät kaikki enemmän tai vähemmän neljän seinän sisään päädyin kuitenkin Marja Putkiston online tunneille ja muistin miksi olin aikanaan rakastanut jokaista MP tuntia niin suuresti. Mieli ei ollut muistanut, mutta keho oli. Olin hyvin kaukana siitä notkeudesta ja kehon hallinnasta minkä aikanaan säännöllisesti tunneilla käydessäni olin saavuttanut. Silti keho muisti. Hermotus ja kytkennät antoivat merkkejä siitä että paluu jo kertaalleen menetettyyn olisi mahdollinen.


Hyvin nopeasti asiat etenivät muutaman mutkan kautta siihen kohtaan mitä aikanaan pidin mahdottomana: Aloin opiskelun MP ohjaajaksi.


Ensisijaisena ajatuksenani oli opiskella Method Putkisto Kevytohjelma, sillä funktionaalisen puolen ravintoterapeuttina kaipasin asiakkailleni harjoitetta jolla he voisivat laskea stressitasojaan ja aktivoida aineenvaihduntaa. Koska kuitenkin halusin ymmärtää kunnolla mistä Metodissa oli kyse, ja miksi oma kehoni reagoi vuosien jälkeen kuten reagoi, valitsin kaksoistutkinnon eli Kevytohjelman rinnalle Method Putkisto Originalin.


Teho-ohjelman pariin


Originalin yksi oleellinen osa on Method Putkiston 30 päivän teho-ohjelma. Klassikko jota Putkiston seuraajat ovat veivanneet jo 30 vuoden ajan. 30 päivän ”Tehiksen” läpikäyminen on yksi oleellinen osa koulutusohjelmaa ja opiskelujen alkaessa meille kerrottiin, että vuoden aikana jokaisen tuli tehdä se. Tartuin siis pikapuolin härkää sarvista. Kahlasin omatoimisesti läpi teho-ohjelman -kirjan ja yritin hahmottaa miten liikkeet tuli tehdä ja missä niiden piti tuntua. Vaikeaa!! Pari harjoittelukertaa yritin ja asia jäi odottamaan to do-listalle.


Sain 30 päivän teho-ohjelman DVD ja katsoin sitä, Sain jo hieman paremmin tuntumaa harjoitteisiin kun mukana oli Marjan ääni, silti huomasin että keskittymiskykyni ei riittänyt pitämään ajatusta kunnolla kasassa. 30 päivän sijaan sain tehtyä muutaman vailinaisen harjoitteen. Miten ihmeessä selviäisin koko 30 päivän ohjelman läpi? Olin jo vajota epätoivoon. Eikö itsekurini riittäisi vaadittujen harjoitteiden tekemiseen kuukauden ajan? Miten ihmeessä voisin koskaan ohjata asiakkaita jos en itse kyennyt sitoutumaan edes kuukaudeksi?

Digitaalinen 30 päivän teho-ohjelma


Onneksi syksyn edetessä ja kokoontumisrajoitteiden estäessä ohjaajien livetuntien pitämistä, Method Putkiston pajassa taottiin uusia ideoita. Tammikuussa 2021 starttasi ensimmäinen ohjaajien yhteiskampanja Method Putkiston 30 päivän teho-ohjelman digitaalinen verkkokurssi. Opiskelijana pääsin harjoittelemaan tuntien houstaamista ja sitä kautta tekemään itsekin ohjelmaa. Jostain syystä oli täysin eri asia osallistua zoomin välityksellä livetunnille, kuin katsella vuosikymmenien takaisia videoita. Huomasin kuinka paljon liikkeet ja ohjaus olivat vuosien saatossa kehittyneet. Ja eri viikkotunneilla eri ohjaajien painotukset samasta ohjelmasta nostivat kerta toisensa jälkeen mieleen uusia oivalluksia ja kehoni reagoi venyen ja saaden lisää liikkuvuutta. Tiesin että opintoni tämän pakollisen harjoitteen osalta oli pelastettu ja mikä parasta kroppani alkoi selkeästi harjoitteiden mukana muuttumaan. Olin kovin harmissani kun tuo intensiivinen 30 päivän osuus päättyi. Onneksi siihen tuli jatkoa ylläpito-ohjelmalla.


Toukokuussa 2021 , juuri ennen kesälomia, oli Tehis II aika. Tällä kertaa sain itse olla mukana ohjaaja-kaartissa ohjaaja-harjoittelijana. Olin jo kevään mittaan pitänyt omille harjoitusasiakkailleni online tunteja, mutta silti ensimmäisen Tehistunnin alkaessa tuntui etten muista mitään tai osaa mitään. Ei voinut muuta kuin henkäistä syvään ja hypätä syvään päätyyn. Tyhjensin pääni ja annoin kehon viedä muistitauluun kirjatun ohjelman mukaan. Itselläni ei ole muistikuvaa tuon tunnin läpiviennistä. Harjoitusasiakkaaltani saamani palautteen perusteella pienestä kiireen tunnusta huolimatta selvisin tunnista kunnialla. Viikkojen edetessä nämä ennen Tehiksen alkua minulle tuntemattomat asiakkaat alkoivat muuttua tutuiksi, ohjaukseni rennommaksi ja taas oli haikea olo kun 30 päivän ajanjakso päättyi ja oli aika sanoa hyvästit. Oman kehon muutos oli toki jatkunut koko opiskelun ajan, joten samalla tavalla merkittävää muutosta en havainnut kehossa toisen Tehiksen aikana, mutta tietyllä tavalla suurempana muutoksena pidin sitä Tehiksen aikana omassa ohjaustyössä tapahtunutta muutosta. Osasin välittää jotain siitä Metodin taiasta ruudun toiselle puolen. Riemuitsin täydestä sydämestäni jokaisen asiakkaan muutostarinoista. Kuinka huikeita muutoksia, kuinka ihania tervehtymisiä, liikuvuuden paranemisia ja kivuttomampia päiviä. Tuntui hienolta saada olla osa tätä paremman voinnin mahdollisuutta ympärilleen jakavaa ryhmää.

Syksyn 2021 30 päivän teho-ohjelma


Reilun viikon päästä starttaa kolmas Method Putkiston 30 pv teho-ohjelmani. Tällä kertaa saan olla mukana ihan lisensoituna ohjaajana. Mukana on vanhojen konkareiden lisäksi muutama meitä suhteellisen tuoreita ohjaajia. Tälläkin kertaa odotan innolla sitä, että pääsen toisten ohjaajien tunneille oppimaan lisää.


Yksi kahden edellisen Tehiksen suosikkini, Sannan ratsastajille suunnatut tunnit saavat rinnalleen toisen selkeästi lajitunnin; Annen tanssijoille suunnatut tunnit. Vaikka omasta aktiivisen ratsastajuuden ajasta on jo useampi vuosi (vuosikymmen jos olen rehellinen), enkä todellakaan voi luokitella itseäni tanssijaksi, niin näiden omien lajiensa huippupedagogien ohjauksessa opin varmasti paljon lisää kehon hallinnasta eri lajeissa ja tilanteissa. Eikä tunneille osallistuminen onneksi edellytä sitä että pitäisi olla ratsastaja tai tanssija voidakseen ymmärtää ohjauksen.


Aivan yhtä innolla odotan kaikkia muitakin tunteja ja tiedän että mahdollisuuksien mukaan osallistun aivan kaikille. En välttämättä joka kerran tee itse fyysisesti ohjelmaa, mutta kuuntelen ja hahmotan kehossani miten ja mihin jokainen liike vaikuttaa, mihin lihakseen kohdistuu ja mitä luita liikuttaa. Olen huomannut että välillä pelkkä tunnin seuraaminen saa kehossa ihmeitä aikaan. Tarkoitushan ei edes ole, että osallistujatkaan tekisivät kaikki 14 viikkotuntia neljän viikon ajan. Keho tarvitsee aikaa myös palautumiseen suoritusten välissä. Silti tämä on poikkeuksellisen tehokas ja intensiivinen jakso jolloin voi hyödyntää useita mahdollisuuksia oppia omasta kehostaan paljon ihan vain kuuntelemalla ja katsomalla ohjausta. Tietenkin mitä tunnollisemmin harjoitteet tekee (suositus viikosta riippuen on +/-5 harjoitusta viikossa) sitä selkeämmän muutoksen tulee neljän viikon jälkeen näkemään.


Tiedän että tämä Tehis III ei jää omalla kohdallani viimeiseksi. Tiedän että siitä on muodostunut itselleni luotto-ohjelma, jolla voin säännöllisesti kohentaa kehoni lihaksiston tasapainoa ja lisätä liikkumisen vapautta. Se toimii myös stressitasojeni laskijana, uneni laadun parantajana ja itsetunnon kohottajana. Sillä joka kerta Tehiksen jälkeen peilikuvaa, tai ennen-jälkeen kuvia katsoessa on todettava että parempaan suuntaan on menty iso harppaus: Jalat ovat löytäneet paikkansa torson alla, eikä asento ole enää pihti-kinttuinen. Vyötärö on kaventunut merkittävästi ja keho tasapainoisemmin keskilinjan kummallakin puolen. Vieläkin on matkaa siihen tilanteeseen missä keho oli silloin reilu vuosikymmen sitten, mutta olen varma että sen tilan uudelleen saavuttamiseen ei mene vuosikymmentä, ei edes puolta.Zaida Hämäläinen

Hyvinvoinnin Alkemisti

Ravintoterapeutti

Method Putkisto ohjaaja / ohjaajaharjoittelija

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page