top of page
In English

Kivuista ja staattisuudesta vapauden lähettilääksi


Tämä on minun tarinani siitä, kuinka siirsin kivut ja epämukavan olon menneisyyteen. Siinä samalla syntyi kokonainen kehonhallinnan menetelmä, Method Putkisto.


"Olen aina rakastanut liikkumista ja tanssia. Kaikki ei ole kuitenkaan sujunut kuten toivoin. Onneksi mielikuvitukseni liikkumisen vapauden muodoista ja estetiikasta kantoi minua aikana, jona kehoni ei juuri toiveisiini vastannut.

En yksinkertaisesti tiennyt, että keho voisi tuntua erilaiselta – enkä osannut asiaa edes kyseenalaistaa. Yhdeksänvuotiaasta alkaen matkustin balettitunneille Stadionille kolme kertaa viikossa. Epämukavuus oli elämääni. Tästä huolimatta tunneilta ei koskaan oltu pois.

Vasta, kun liikunnanopettajani kertoi minun olevan liikunnallisesti lahjaton, ja lääkärit ja asiantuntijat kielsivät minulta ehdottomasti useita liikkeitä, aloin aavistaa, kuinka syviä ongelmani olivat. Jokin sisälläni ei hyväksynyt minuun liitettyjä määritelmiä eikä myöskään lääkärien antamia kieltoja, vaikka se pienen tytön ja sittemmin nuoren naisen kuva, joka liikkui balettitunnilla peilissä, oli kuin vieraan ihmisen heijastus – niin voimakas oli tunteeni sisäisestä staattisuudestani. Olin 25-vuotias, kun tajusin, että ainoa tie eteenpäin on, että alan ymmärtää liikkumisen logiikkaa. Method Putkiston ytimen kehitin näin nuorena. 

Kun kerroin päätöksestäni muuttaa lihastasapainoani aikana, jona asia oli vielä tuntematon, minulle vakuutettiin, että tekemiselläni ei ole juurikaan vaikutusta. Kaikesta huolimatta jatkoin sinnikkäästi. Minusta tuntui, että kokosin pinseteillä hajallaan olevia tiedonhippusia, jotka oli ripoteltu leijailemaan läpi maailman. Samalla mietin, kuinka ihmeessä osaan poimia kaiken tiedon ja kaikkien ristiriitaisten neuvojen ja viestien keskeltä itselleni oleellisia asioita.

Odotin, sitouduin ja kuuntelin. Suljin silmäni ja yritin ymmärtää, mikä ihme minut kaikesta yrittämisestäni huolimatta veti vinoon ja kasaan. Tajusin, kuinka varhaislapsuuden staattisuus, jolla korjattiin luuston kehitystä oli uponnut samalla jokaisen soluni muistiin. Aikana jolloin ’minä kehittyy’ olin jäänyt ilman liikesuuntia. Näiden puute, jos mikä söi itsetuntoani. Method Putkisto syntyi halusta antaa sanat hahmottamattomuuden olotilalle; sille, jonka kehon sokeudeksi sittemmin olen nimittänyt.  

Siksi MP:ssä on tuotu arvo itsestään selville sanoille ja käsitteille. Niiden kehollistaminen on auttanut - ei vain minua - vaan yhä tänään monia meistä. 

Sijoitin tietoa yksi asia kerrallaan omaan harjoitteluuni. Jotain kuitenkin puuttui. Tunnistin, että pelkkä harjoittelu ei riitä. Päätin tukeutua intuitiooni, joka on yhä paras ystäväni, ja tuntui kuin koko aivojeni motorinen tietokoneohjelma tulisi ohjelmoida uudelleen. Huh! 

Päätin opettaa kehoni pois vääristä tottumuksista; rikoin rajoja, heitin pois asiantuntijoiden lausuntoja ja kieltoja. Hengitin, heittäydyin, ylitin itseni moneen kertaan. Tajusin, että minun oli todellakin jumpattava aivojani ja sen kautta kehoani - luita ja ytimiä myöten. Tämä on yhä tänään Method Putkiston ydin.

Ja nyt olen helpottunut, että sen tein!

Ryhtini on parantunut. En kuitenkaan osannut edes uneksia, miten paljon muutakin tapahtuisi. 

Sisäinen staattisuus ja sokeus on nyt rakennettu uudeksi liikekieleksi. Olen todistanut, että meillä kaikilla on mahdollisuus rakentaa uudelleen jopa sellaista, minkä olemme menettäneet varhaislapsuuden kehityksessä. Nyt aikuisena naisena en tarvitse peiliä tunnistaakseni, että minä liikun. Liike on sisälläni, se on minussa ja minua; olen vapautunut.

Vuosien työstä kehittyi Method Putkisto. Sen ympärille koulu ja kentällä toimiva osaava ammattikunta, joka vannoo metodini ja oikean linjauksen nimeen ja on avannut asiaan erikoistuneita Method Putkisto -studioita. 

Työhöni ovat vaikuttaneet perisuomalaisuus sekä äitini, jota syyllistän kauneudenkaipuustani ja ymmärryksestäni siitä, miten tärkeää on kehollinen ilmaisu ja kasvojen elävyys. Niiden harjoittelua seurasin äitini (Sibelius laulaja) harjoituksissa. Tästä syntyi Method Putkiston Kasvoklinikka -konsepti.

Muita vaikuttajia ovat olleet Suomen naisvoimistelu, urheilu, baletti, musiikki, design ja opetuspedagogiikka. Luetteloon on lisättävä myös maa ja siihen liittyvät isoisäni eroosiotutkimukset, jotka ovat saaneet minut ymmärtämään eroosion peruuttamattoman voiman. Siksi tämä termi siirtyi ryhtieroosiokäsitteeksi. Mainitsen myös metsän ja isäni metsäergonomiset tutkimukset.  

Isoja vaikuttajia nyt urani viimeisinä vuosikymmeninä on ollut toinen kotikaupunkini Lontoo. Sen syke, historia, nykytaide, trendit ja jatkuvasti inspiroiva muoti. Samoin nuo vaatimattomat huippuosaajat, joihin olen saanut kunnian tutustua ja joiden kanssa työskennellä. Jokainen ohjaajani on vaikuttaja, samoin kaikki lukijani ja Method Putkisto -asiakkaat – te, jotka olette menetelmää käyttäneet. Te olette useiden kysymystenne kautta avanneet suurenmoisen dialogin kanssani. Jatkukoon se kauan tulevaisuuteen.

Kasvamassa on uusi sukupolvi. Olemme yhdessä tuumin päättäneet, että Metodi suomalaisena kehonhallinnan menetelmänä, 35 vuoden työn myötä jääköön elämään ja kukoistamaan tuleville sukupolville. 

Itse olen siirtynyt ohjaamaan upouuteen Virtuaalistudioon. Live -lähetykset Lontoon Studioltani ovat nyt arkipäivää. Joka viikko tapaan tunneillani ensimmäisen kerran 30 vuoteen teitä suomalaisia.

Voiko enempää toivoa!"


Marja

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page