top of page
In English

Miten jenkkifutaaja hyödyntää 30 päivän teho-ohjelmaa?


Kun kausi syksyisin päättyy, on jenkkifutaajan aika hengähtää hetki ennen kuin valmistautuminen seuraavan kauteen alkaa. Kauden jälkeen jokainen pelaaja kaipaa lepoa ja toipumista kauden rasituksista: on ehkä pieniä vammoja kuntoutettavana ja kovan ”työrupeaman” jälkeen kehossa kireyksiä.


Tämä hengähdyshetki ennen uuden harjoituskauden alkamista oli minulle oivaa aikaa ottaa ohjaajaopintoihin kuuluva 30 päivän teho-ohjelma ensimmäisen kerran kokeiluun. Minun riesanani tuona kesänä olivat kipuilevat akillesjänteet, joille oli kauden aikana vaikea saada sopiva annostus liikettä ja lepoa, jotta ne olisivat päässeet toipumaan. Kesän jälkeen yksi tärkeimpiä tavoitteita oli siis saada jalat taas juoksukuntoon! Toinen tavoite teho-ohjelmalle oli ikään kuin asetusten palauttaminen, eli liikelaajuuksien palauttaminen ja kauden kuormituksista palautuminen.

Y-venytys voi tulla tarpeeseen yllättävissä tilanteissa


Mitä neljän viikon säntillinen ohjelman noudattaminen sitten sai minulla aikaan?


Teho-ohjelman vaikutukset alkavat tuntua jo hyvinkin pian, jos ohjelmaa toteuttaa säännöllisesti. Liikkuvuus luonnollisesti lisääntyi ja vaikka notkeutta en sinällään tavoitellut, onnistui minulta spagaatti ensimmäistä kertaa moneen vuoteen jo ohjelman kolmannella viikolla. Se ei ole jenkkifutiksessa välttämätön taito, mutta juoksu kulkee kevyemmin, kun lantion seutu on vahva ja liikkuva. Sekä hermojani että jalkojani nakertanut akillesvaiva hellitti teho-ohjelman neljäviikkoisen jakson jälkeen ja pääsin aloittamaan uuteen kauteen valmistautumisen ilman edellisen kauden pölyjä.


Ohjelman aikana tuntui, kuin hengitys olisi saanut lisää tilaa ja hidastunut. Samalla oma mielikin hidasti ja rauhoittui. Vaikka taklaaminen ja täysillä kentällä juoksenteleminen ovatkin sydäntäni lähellä, tulee ajoittain tarpeeseen hiljentää tahtia ja kuulostella, mitä minulle ja keholleni oikeasti kuuluu.


Minulle teho-ohjelma on siis muutakin kuin venyttelyä ja liikkuvuuden kehittämistä. Tapa, jolla metodissa työskennellään, auttaa oman kehon suorituskyvyn ja toimintakyvyn skannauksessa. Nautin venytyksessä viipyilystä, liikuskelusta ja hengittelystä. Samaan aikaan teen havaintoja kehostani, sen puolieroista ja palautumisen tilasta. Tutkin hengityksen vaikutusta, pieniä asennon muutoksia ja pohdin, miksi juuri tämä kohta on näin kireänä ja mitä pitäisi jatkossa huomioida harjoittelussa.


Tällaista itsetutkiskelun ja kehon asetusten palauttamisen ajanjaksoa suosittelen lämpimästi jokaiselle, oli sitten urheilija, aktiiviliikkuja tai vasta omaa liikuntaharrastusta etsivä.


Sari Kuosmanen

Kuva: Jari Tuunanen





Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page