Kun eteenpäintaivutuksesi kangistuu, syy voikin löytyä lantion ja selän epätasapainosta. On myös todennäköistä, että hengityksesi on tehotonta. Kierre väsymykseen on alkanut. On aika tarttua asiaan.
Monen elämään kuuluu selkäkipujaksoja, jotka vaihtelevat akuutista krooniseen. Sairauspoissaoloissa alaselkäkipu löytyy TOP-listalta. Hoitoja on tarjolla moneen lähtöön: Kylmähoitoa, paikallishoitoa, mielenterveyshoitoa, kroonisen kivun hoitoa, kokonaisvaltaista hoitoa, kudoshoitoa, lääkehoitoa, leikkaushoitoa, rentoutushoitoa, ergonomiahoitoa, terveyskeskushoitoa, erikoisläärärihoitoa, lepohoitoa. Kokopäiväistä ja puolipäiväistä täsmähoitoa. Kaikesta tästä parhaaksi hoidoksi on todettu säännöllinen liikunta.
Itse lähes kaiken kokeneena ja nyt ‘liikkumisen vapauden lähettiläänä’ ehdotan, että katsomme asiaa ihan yksinkertaisesti jäykkyyden kautta ja miten se meihin vaikuttaa. Kun lihakset kiristyvät, ne lyhenevät ja tämä yksin riittää rajoittamaan liikunnan iloa. Samoin vaikuttaa yliliikkuvuus, joka niin ikään aiheuttaa jäykkyyttä tai ainakin sen, että liikkeiden lähtöpisteet ovat väärissä paikoissa. Tästä seuraava epätasapaino aiheuttaa alaraajojen virheasennon ja eipä ihme, että tuntuu kurjalta liikkua.
Kun sitten kilot kertyvät, voidaan varmasti yhdessä tuumin todeta, että kipu lihottaa ja jäykkyys vanhentaa. Kun stressi kehittyy masennukseksi tai ahdistus myllää, on kaukana se ‘ajattele positiivisesti’ -mieliala.
Selkäkipu onkin määritelty epäspesifisesti diagnosoitavaksi. Sitä kuvaavat toinen toistaan pelottavammat sanat kivun säätelyjärjestelmän häiriöstä hermovaurioihin. Noidannuoli on vielä ymmärrettävä ja skolioosinkin kanssa oppii elämään, mutta iskias (=lonkkahermosärky), välilevyjen rappeumat ja nikamien siirtymät (spondylolyysi/spinaalistenoosi) ovat jo diagnooseja, jolloin jokainen tietää, että tähän ei enää riitä reippailu. Miten siis saadaan keho ja mieli viritettyä iskuun? Liike on lääke, mutta vain kun se haastaa liikkuvuutta, koordinaatiota, hermostoa ja harjoittelu on tarkkaa. Kun uusia liikeratoja rakennetaan, se tapahtukoon ajatuksella mielen kautta, hidastaen, ajatuksella toistaen, kunnes keho mukautuu uuteen uskoon.
Tässä missioni, joka minua on auttanut ja jonka puolesta jaksan puhua: oman kehon tuntemus ja liikkeiden lähtöpisteiden uudelleenrakennus on ainoa tie liikkumisen vapauteen. Lihaksia ei välttämättä tarvitse kuormittaa tai mieltä rasittaa. Paras reseptini onkin: kun lihaksia pidentää tarkasti (lue venyttele jäykkyydestä notkeuteen), keho palautuu sen keskiasentoon. Uupumus lievenee, kun nivelistä poistuu kuormitusta ja pallean kimmovoimaa lisääntyy. Laihtuminen tapahtuu, kun aineenvaihdunta normalisoituu ja hengityksestä tulee kevyttä ja tehokasta.
Parasta on, kun ilo virtaa takaisin elämään, kiristävistät vaatteet löystyvät ja olo kevenee. Terveellinen elämä tarkoittaa elämänlaatua, jossa ihminen jaksaa hyvin.Onko sinun aikasi kokea liikkumisen vaivattomuus? Hyvinä uutisina, kun tekniikka on oikein vähemmällä saavuttaa enemmän. Asiaan keskittyminen vaatii kuitenkin uteliaisuutta, avoimuutta ja sitoutumista.
Marja
Marjan uusi, odotettu moduuli, "Vahva ja liikkuva selkä" alkaa ti 2. maaliskuuta 2021. Tämän kuusi viikkoa kestävän harjoittelun aikana vahvistat lantiota ja rakennat pohjan terveelle, kivuttomalle selälle.
Comments