top of page
In English

Selkä vahvaksi ja vartaloon muotoa

Selkäharjoittelu rauhoittaa, rentouttaa ja tekee elämästä helpompaa.


Stressi väsyttää, kivut ja säryt hidastavat liikkumista ja jäykkyys vanhentaa niin nuorta kuin vanhaakin. Kun liikkuminen tuntuu epävakaalta tai kankealta, syyt löytyvät lähes aina syvältä lantion, lonkan ja selän keskinäisestä tasapainosta. Sitä mukaan kuin lihastasapaino heikkenee myös hengitys muuttuu tehottomaksi. Kierre on valmis!


Selkää kannattaa huoltaa ja vahvistaa. Kun selkä toimii oikein, olo on kevyempi, vartalon malli paranee, väsymys kaikkoaa ja liikkuminen helpottuu. Kysyimme Marjalta vahvan selän harjoituksen salaisuudet.


Aloitamme innokkaina selkäjumpan, mutta lihasten venyttäminen ja vahvistaminen ei aina riitä. Mitä siis puuttuu?

Kukaan meistä ei ole symmetrinen. Tästä syystä kehonhallinta on myös oman rakenteellisen epäsymmetrian hallintaa.

Yhtä tärkeää kuin liikkuminen on opettaa aivoja tunnistamaan uusi asento. Lihakset tulee kouluttaa toimimaan oikein ja tukemaan juuri sinun rakennettasi. Hyvä selkäharjoittelu on siis havainnointia ja uudelleen oppimista. Oman kehon tuntemuksen syventäminen on kehonhallintaa. Kun tunnet, mikä on oikea asento, linjaus ja ryhti, joka toimii liikkuessasi, hallitset kehoasi.

Ennen voiman lisäämistä selän nivelten kuormitusta tulee keventää ja turhaa stressiä poistaa. Kun nivelten kuormitus kevenee, lihakset alkavat toimia oikein, hengittäminen helpottuu ja aineenvaihdunta vilkastuu ja sinä rentoudut. Tämä on se jutun ihanuus!


 

Puhut usein uudesta tavasta harjoittaa voimaa. Mitä tämä on?


Se on itseasiassa voiman suuntaamista. Toinen sana on kontrollin opettelu. Se taas tapahtuu mielen kautta ajatuksella, hidastaen, toistaen ja samaa varioiden. On yllättävää, kuinka miellyttävää harjoittelu voikaan olla.


 • Fiilistellen - Tunnet ja tunnistat selän lihaksistoa ja siirryt rentouttavaan ja meditatiiviseen "ajatuksia venyttävään" harjoitteluun.

 • Kytkien - Opit, miten kehosi toimii kokonaisuutena päästä varpaisiin ja toisinpäin. Tässä visualisointi on lyömätön keino. Siksipä tunneilla ei juuri ruutua tarvitse katsoa.

 • Toistaen - Toistat liikeratoja, kunnes lihasmuisti alkaa toimia automaattisesti oikein. Online mahdollistaa uskomattoman hienon tavan toistaa harjoittelua useammin ja "pienin annoksin". Kun toisto tapahtuu riittävän usein, keho ei edes ehdi väärään asentoon.

 • Tarkentaen - Kun liike osuu oikeisiin paikkoihin, ryhti kohoaa ja nikamat asettuvat tasapainoisesti suhteessa toisiinsa. Silloin harjoittelu on aina tehokasta.


 

Kerrot, että kehoa ei välttämättä tarvitse kuormittaa tai mieltä rasittaa. Mitä tarkoitat?


Tarkoitan sitä, että usein liikkeiden lähtöpisteet ovat väärissä paikoissa. Kun sitten liikesuorituksen dynamiikkaa säätää oikein, loppuu liialla voimalla touhuaminen ja voimat alkavat suuntautua oikein. Siksipä tunneilla tutkimme sitä, lähteekö liike päästä vai hännästä? Muuten koko harjoittelussa ei ole "päätä eikä häntää" ja tulokset ovat huonot. 

Miten sitten seuraan tuloksia?


Itsevarmuus kohentuu aina, kun selkä vahvistuu ja vartalon malli kaunistuu. Kun arjessa liikkuminen on helppoa ja omassa kehossa on hyvä olla, se on paras palkinto.


 


Mikä on sinulle parasta ohjaamisessa?


Ei ole päivää etten olisi kiitollinen siitä, että minulla on keho, jolla voin liikkua. On ilo saada jakaa tietoa ja kokemusta kanssasi. Tehdään harjoittelusta myös kivaa!


Nähdään online!


Kiitos,

Marja
Fakta box

 • Selkäkipu on vain harvoin yhtäkkinen. Se on usein seurausta alaselän yli- tai aliliikkuvuudesta, tai siitä miten kroonisesti jännitämme lonkan koukistajia ja hartioita hengitystä pidättäen.

 • Heikkoa selkää emme usein tunne, sen sijaan oireet ovat tuttuja: hermoja puristaa, keskivartaloa tukeva lihaksisto on heikko ja väsymme helposti.

 • Selkäkivut liittyvät usein myös perimään eli rakenteen aiheuttamaan mekaaniseen kuormitukseen.

 • Välilevyt rappeutuvat ikääntyessä.

 • Vaivoja, jotka aiheuttavat selkäkipua, ovat välilevyn rappeuma (= välilevy degeneraatio) ja välilevyn pullistuma (iskias, tyrä).

 • Selkäydinkanava voi niin ikään ahtautua (spinaalistenoosi), jolloin lääkärin diagnoosi on tarpeen.

 • Selkäkipu voi olla lyhytaikaista, paikallista tai kroonista. Kipu on usein hermoärsytystä, joka heijastuu alaraajaan. Siihen voi liittyä puutumista ja voimattomuutta.

 • Selkäkipujen ja -vaivojen ehkäisyyn ja parantamiseen vaikutetaan perinteisesti liikunnan lisäämisellä, ylipainon vähentämisellä ja työergonomian suunnittelulla, mikä nyt on joutunut uudelleen arvioitavaksi korona-ajan myötä lisääntyneen etätyöskentelyn vuoksi

©Method Putkisto

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page