Työssäni päivystyspoliklinikalla “tulipaloja sammutellessa” syttyi halu päästä toimimaan aikaisemmin terveyttä ja hyvinvointia tarjoten. Jatkoin opintoja ensin työterveyshuollon pariin.
Työssä työikäisten kanssa /isojen organisaatioiden kanssa pohdin, mikä saa aikuisen ihmisen luovuttamaan vastuun omasta hyvinvoinnistaan jollekin muulle?
Miten palauttaa halu kantaa vastuuta itsestään?
Työterveyshoitajan ja sairaanhoitajan työssä minulla oli tarjota asiakkaille ja potilaille suunnaton määrä keinoja, niin valtava että hengästytti eikä enää tiennyt mitä valita. Monesti keinot olivat hetken hauskoja leikkikaluja, mutta lopulta motivaatio niillä leikkimiseen lakkasi, ja tulokset jäivät pinnallisiksi ja lyhytaikaisiksi. Syy epäonnistumiseen tai epätoivottuun lopputulokseen oli helppo hakea ulkopuolelta: puoliso, pomo, omat vanhemmat...
Suuri syy työstä poissaololle ovat kivut. Liike on monesti lääke, mutta millainen liike?
Monesti sairaslomaa tarvitaan liiallisen lenkkeilyn aiheuttaman nilkan tai selän kivun vuoksi. Kun terveydenhoitaja sitten ehdottaa lenkkeilyn vähentämistä ja mahdollisesti toisenlaisen liikunnan ottamista viikko-ohjelmaan, asiakkaat hymähtelevät “ ei siitä tule hyvä olo, mitä hyötyä, missä se tuntuu, missä tulokset, millä mitataan..”
Liike inspiroi, liikunta tuo hyvää oloa, joten päätin hakea opiskelemaan Method Putkisto Instituuttiin.
Näistä opinnoista sain vastauksia seuraaviin kysymyksiin:
Vähemmällä enemmän?
Voiko kehollisuus merkitä muutakin kuin ulkonäkökeskeisyyttä? Saako kehosta nauttia? Saako elämästä nauttia?
Miten löytää täysistä päivistä ja viikoista aikaa rauhoittumiselle, huoltamiselle?
Pitkät työpäivät, kiireinen ulkopuolelta saneltu tahti vie mehut.
Miten palautua arjessa, sen keskellä? Miten huoltaa kehoa niin, että ryhtiä tukevat syvät lihakset syttyvät taas työhön, on taas helpompi hengittää ja tekemisen tahmeus helpottaa.
Oman kehon tuntemus on tarpeellinen taito millä tahansa matkalla, oli se sitten uraputki, äitiys, maratonmatka, elämä... Teimme mitä vaan, on kehomme ensimmäinen väline jota sen suorittamiseen tarvitsemme. Keho on koti, paras ystävä. Kehotyöskentely muuttaa mieltä, ajatus muuttaa asennon, asento muuttaa asenteen.
Laura Helisten
Sinullekin uusi ura hyvinvoinnin parissa? Hae Method Putkisto -ohjaajaksi.
Comments