top of page
In English

Marjan tarina - Näin syntyi Method PutkistoMetodi syntyi nuoren naisen matkasta staattisuudesta liikkumisen vapauteen.

Olen aina rakastanut liikkumista ja tanssia. Kaikki ei kuitenkaan aina sujunut kuten toivoin. Olin ensimmäisen elinvuoteni lonkkatelineessä, minkä jälkeen minut luokiteltiin terveeksi, mutta lantiooni jäi virheasento. Koulussa opettajani määritteli minut liikunnallisesti lahjattomaksi. Myös lääkäri kertoi minulle, että en tule koskaan liikkumaan hyvin.

Jokin minussa ei tuomioita hyväksynyt. Vain balettiopettajani näki minussa jotain enemmän. Sinnikkäästi kävinkin tunneilla, joista en koskaan ollut pois.


Pienen tytön ja sittemmin nuoren naisen kuva, joka liikkui balettitunnilla peilissä, oli kuitenkin kuin vieraan ihmisen heijastus – niin voimakas oli tunteeni sisäisestä staattisuudestani.


Tunsin olevani täysin paikallani, kuin pysähtynyt vesi. Olin 25-vuotias, kun tajusin, että ainoa tie eteenpäin on, että alan ymmärtää liikkumisen logiikkaa. Staattisuus oli piirtynyt lihasmuistiini ja vaikutti jokaiseen liikerataan estäen minua kehittymästä. Enpä tiennyt, että jouduin rakentamaan koko lihasmuistini uuteen uskoon.


Kaikki alkoi lonkasta jonka kautta tajusin kuinka syvästä ongelmasta olikaan kysymys. Lihakseni olivat lyhentyneet ja vetivät vartaloani väärään asentoon. Jos halusin palauttaa kehoni edes kohtuulliseen asentoon, minun oli kertakaikkiaan pidennettävä kehoani kiristävät lihakset ja oikoa, linjata ja kohottaa kehoni uuteen asentoon. Näin tein ja tuloksena syntyi Method Putkisto, olin silloin 26 vuotias.


Vaikeuksien kautta pääsin voittoon. Ryhtini korjaantui, lihakseni pidentyivät ja vahvistuivat ja aloin nukkua hyvin. Tänään liikun hyvin ja tunnen, että omassa kehossani on hyvä olla.

Olen saanut kokemukseni kautta auttaa tuhansia ihmisiä voimaan hyvin.

Pystyin ratkomaan kehon lihastasapainoon liittyviä syviä ongelmia ja nostin esiin ne tärkeimmät asiat, joiden näen olevan avuksi jokaiselle, mutta jotka usein puuttuvat. Siksi päätin tuottaa oppimani muotoon, jota mahdollisimman moni voi käyttää. Kehittämäni menetelmä ja siihen liittyvät ohjelmat muodostavat, tänään vuosikymmeniä myöhemmin, Method Putkiston palvelukonseptin ja brändin.

 

Methodin kuuluu nyt kuusi lajia, joista kullakin on eri tavoitteet. Ne seuraavat omaa kehityskaartani ja ovat todellakin käytännössä testattu ”luita ja ytimiä myöten”. Tiede asettui tukemaan harjoitevalikoimaa ja siksi kombinaatio toimii. Methodi antaa mitä se lupaa.

Metodin ytimenä on dynaaminen syvävenyttely, jolla lihaksia pidennetään, kunnes keho palautuu ja vapautuu mahdollisimman lähelle sen neutraaliasentoa. Harjoittelu perustuu oman kehon rakenteiden tuntemiselle ja se tavoittelee yksilöllistä optimia, ei täydellistä oikeaa asentoa.

Method Putkisto -harjoitteet ovat yksinkertaisia ja usein hämmästyttävät tehokkuudellaan. Methodi on myös systeemi, joka liittää lihasten toiminnan liikeketjuun ja osoittaa yhden liikkeen merkityksellisyyden.

 • Methodi on kehoa eheyttävä, syvästi palauttava ja kuntouttava.

 • Menetelmään kuuluu syvävenytys repertuaarin lisäksi syväjumppa-, ja syvähengitysosuudet, joilla vahvistetaan ryhtiä ylläpitävät lihakset, jotka tukevat koko kehoa jaksamaan. Siksi menetelmä sopii ihan kaikille.

 • Menetelmään kuuluu myös kasvoharjoittelu, joka kohotti Methodin uudelle tasolle ja on nyt akuutimpi kuin koskaan. Digiaika rasittaa silmiä.

 • Harjoittelu antaa työkalut kehontuntemuksen syventämiseen. Kun kehon kokonaisvaltainen tasapaino paranee, omassa kehossa on helpompi olla.

 

Methodilla hoikistut


Parasta on, kuinka methodi solakoittaa ja parantaa vartalon ääriviivoja. Metodin harjoitteilla

 • parannat ryhtiä - ja kaikkien kudosten yhteistyötä. Tulokset näkyy joustavista kudoksista.

 • olosi kevenee - käytät oman kehon painoa, hengitystä

 • kudosten aineenvaihdunta vilkastuu - turvotukset poistuvat

 • virkistyt - virität hermoston uudelleen aistimaan oikeaa asentoa ja tuottamaan liikettä oikeasta lähtöpisteestä.

NÄIN KERTOVAT MENETELMÄN KÄYTTÄJÄT


Liikkumiseni on hallitumpaa, ilmeeni ja asentoni on kohonnut. Aineenvaihduntani on parantunut ja pari kiloa pudonnut. Nukun paremmin kuin vuosiin, en tarvitse enää uni- tai nukahtamislääkettä. Tunnen nuoruuden vahvuuden palanneen kehooni. - Laura

Method Putkisto on osoittautunut minulle sopivaksi liikuntamuodoksi. Siinä yhdistyy kehon ja mielen huolto. Samalla kunto paranee sekä joustavuus ja ketteryys paranevat. - Marja-Leena

Method Putkistossa parasta onkin se, että saat ohjausta ja kannustusta, eikä sinua jätetä puurtamaan oman onnesi nojaan. Olen kokeillut kaikenlaisia jumppaohjelmia ja joogia, mutta tämä on paras ja sopii minulle. - Salme

Method Putkisto

 • Perustana on väittämä: ’’Kunkin lihaksen tulisi periaatteessa olla pitempi kuin luu, jonka liikettä se tukee tai liikuttaa.’’ (Marja Putkisto, 1993)

 • Kasvoklinikan väittämänä on, että kun pää on vapaa, koko keho on vapaa.

 • Menetelmä sopii kaikille, kaiken ikäisille ja se on vahvasti kuntouttava.

 • Menetelmä kannustaa pitkäjänteiseen harjoitteluun.

 • Tulokset näkyvät vartalon ääriviivoista ja kehon kokonaisvaltaisesta tasapainosta: koordinaation parantumisesta, ryhdistä, ketteryydestä ja liikkumisen estetiikasta.


Marja Putkisto - on kansainvälisesti tunnustettu kehonhallinnan ohjaaja, kouluttaja, asiantuntija ja pedagogi. Hän on tuhansien ihmisten käyttämien hyvinvointia parantavien ohjelmien tuottaja ja palvelukonseptien kehittäjä.

Marja kouluttaa, kehittää ja johtaa Method Putkisto Instituuttia, jossa konseptin mukaisesti koulutetaan kehohallinnan ohjaajia. Kehonhallinnan metodeistaan Marja on julkaissut toista kymmentä kirjaa, 1996 ensimmäisen ja nyt pian 2023 uusimman Palaudu 5 viikossa.


Näin pääset harjoittelemaan


Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page