top of page
In English

Asia, joka yllätti Method Putkisto -ohjaajakoulutuksen aikana


Hengitä... hengitä...hengitä...


« Il faut que tu respires«  eli « Sinun pitää hengittää ”. Tämä ranskalaisen Mickey 3D:n kertosäe alkoi soida päässäni yhtenä aamuna, kun jälleen kerran istuin autossani aamuruuhkan aikaan.


Hengitys on aivojen ja selkäytimen ohjaama automaattinen toiminto, jota ei tarvitse erikseen muistaa tai sen kummemmin ajatella. Koska hengitys hoituu itsekseen, sen voi siis aivan hyvin unohtaa. Näin minäkin olen tehnyt aina viime kevääseen asti, jolloin aloitin Method Putkisto -ohjaajakoulutuksen. Olen antanut hengityksen hoidella itse itsensä, onhan tässä muutenkin jo ihan tarpeeksi kaikkea tekemistä!


Olen toki ollut tietoinen siitä, että rentoutuneena ja levänneenä hengityskin rauhoittuu ja kun elimistö on valmius- tai rasitustilassa hengitys puolestaan kiihtyy. Olin myös tietoinen siitä, ettei hengitystekniikkani ollut hyvä. Kiire ja arkielämän haasteet saivat paitsi hartiat nousemaan korviin myös hengityksen nopeutumaan ja nousemaan keuhkojen yläosaan.


Kuinka väärässä olenkaan ollut, kun olen ajatellut, ettei hengitykseen tarvitse sen enempää kiinnittää huomiota. Toki sen voi edelleen jättää huomiotta, mikäli ei halua kokea tehokkaan hengitystekniikan mukanaan tuomia positiivisia vaikutuksia, kuten aineenvaihdunnan ja nestekierron vilkastumista, stressin lievittymistä ja yleistä rentoutumista. Kukapa sitä nyt haluaisi päästä eroon silmäpusseista, ylimääräisestä pöhötyksestä, raskaasta olosta tai kireistä hermoista?


Tehokkaan hengityksen merkitys kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille on ollut yksi niistä asioista, jotka ovat yllättäneet minut Method Putkisto -ohjaajakoulutuksen aikana. Muistan koulutuspäivän, jolloin harjoittelimme eri hengitystekniikoita ja aktivoimme pallealihasta. Miten huima ja välitön vaikutus nestekiertoon. Oi olemisen sietämätön keveys!


Hengitys kyllä hoitelee toki edelleen itse itsensä, mutta miten mahtavalta tuntuukaan, kun tiedän, että voin itse vaikuttaa hengitykseeni ja sitä kautta hyvin vaivattomasti edesauttaa terveyttäni ja hyvinvointiani. Hengitä... hengitä... hengitä...

Testi: Marjaana Myllyniemi, Method Putkisto-ohjaajaharjoittelija

Kuva: Matilda Härmä


Haluatko sinä lähteä oman kehon tutkimusmatkalle? Hae Method Putkisto -ohjaajaksi.


Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Commenti


bottom of page