top of page
In English

Ei yksin uupuneena - vaan yhdessä virkeänä!Ei kukaan, joka on vapaa liikkumaan, tanssimaan ja joka loistaa, ole negatiivinen.

Suomi on ylpeyttä herättävä, työtä arvostavien, onnellisten ihmisten hyvinvointimaa.

Maailman onnellisimmankin kansan väki on kuitenkin usein uupunutta. Väsymys on todellinen tuntemus. Mistä on siis kysymys?

Elämme kummallista aikaa. Kohtaamme stressaantuneita ihmisiä-usein heitä, joiden olemme tottuneet jaksavan.

Voisiko olla että stressiä aiheuttaa se, että vanhempiemme ja isovanhempiemme malli, jossa puurrettiin on johtanut siihen, että mekin puurramme, suoritamme ja puremme hampaita yhteen? Pitkittynyt stressi piirtyy lihasmuistiin ja siksi, myös opittuna asenteena ja tapana, leimahtaa liekkeihin helposti.

‘’Minä - minä” -maailma kukoistaa ja “me”-maailmaa on vaikea hahmottaa

Kaikkien suurten yhteiskunnallisten kysymysten keskellä me kaikki haluamme tehdä jotain merkityksellistä. Nyt mihin vain asiaan tarttuminen on kuitenkin vaikeaa ja moni kokee, päätösten teko on vaikeaa ja näin alkaa asioiden vellominen. Eipä ihme,että moni uupuu.

Uusien talouskriisien ja ilmiöiden kanssa painivat kaikki. Monet kokevat olevansa kiireisessä tai stressaavassa työssä. Yksi jos toinenkin tutkii ja arvioi arvojaan. Jokainen ainakin aavistaa, että maailma uusiutuu kovaa kyytiä. Digitaalisuus syö kohtaamisen taitoa ja kuitenkin vuorovaikutusta vaaditaan. (Varsinkin kun juuri palaudumme ajasta, jolloin toisen ihmisen kohtaaminen oli epidemian uhka).

Onnistuneeseen voimien palauttamiseen kannattaa panostaa ja nyt systemaattisesti oppia uusia taitoja palautumisen säätelyyn.

Nyt kuitenkin meillä on tilaa ja taitoa keskustella, puhua ja pohtia. Vaikka useilla on kiire ja huoli arjen selviytymisestä, paine ja myös kiinnostus ymmärtää kokonaisuutta on lisääntynyt. Jaksaminen tulee ottaa vakavasti ja se otetaankin vakavasti. Tämä on hieno asia ja voimmekin olla ylpeitä, että aiheesta puhutaan. Kukaan ei jaksa olla innostunut yksin vaan innostus tarttuu. Ympäröi elämäsi hyvillä ihmisillä ja huolla näitä suhteita. He ovat niitä, jotka näkevät arvosi ja tukevat sinua. Kun innostus lisääntyy alkaa tapahtua ja haasteet kasvavat. Siksi on tärkeää työstää rohkeutta!

Henkistä tilaa saat, kun lisäät itsetuntemusta. Tästä voit aloittaa

  • Itsetuntemus lisääntyy kun elää rohkeasti, osaa tarttua asioihin, valita mikä on mielekästä ja tehdä päätöksiä.

  • Ensimmäinen myötätunnon kohde olkoon sinä itse. Entäs jos kiinnostut itsestäsi uusin silmin? Myötäinto liittyy empatiaan ja tärkeintä on, että olet itsellesi lempeä, mutta se ei tarkoita, että toimeen tarttuminen poistuu. Lempeys voikin olla rauhoittumisen ja rentoutumisen sijasta myös sitä, että ‘potkaise itseäsi pepulle’ ja sanoo, että on aika toimia.

Pelkoja herättää pelko, mutta myös epävarmuus liian mukavaksi muuttuneessa elämässä. Silloin asioiden mittasuhteet vääristyvät. Siksi rohkeus sitoutua ja ottaa vastaan haasteita on yksi hyvinvoinnin edellytys.


Luovu

  • pelosta uutta kohtaan, sillä vain haasteet sinua vahvistavat.

  • mokan tekemisen pelosta. Jatkuva vertailu on suorastaan terveysriski. Vältä sitä.

  • yksinäisyyden pelosta, sillä kun avaudut, et ole koskaan yksin.

  • loppuunpalamisen pelosta. Ihminen uusiutuu kun tekee uutta.


Meidät tekee ihmisiksi empatia. On hyvä olla ihminen joka välittää. On myös hyvä olla ihminen joka ei pelkää työtä. Näistä saa voimia.


Uusia taitoja tarvitaan jatkuvasti ja niiden oppiminen vaatii työtä ja resilienssiä. Luovuus syntyy kaaoksesta ja luova ei voi olla ilman, että kestää kaaosta.

Opi säätelemään tekemistäsi suhteessa siihen, mistä palaudut ja siihen, mihin mennessä sinun tulee olla iskukykyisin.


Marja Putkisto


 

Lue ja koe lisää palautumisesta ja sen taidosta

LUE - Kirjani PALAUDU 5 VIIKOSSA (Docendo/WSOY, 2023).


LIITY ETUJOUKKOIHIN PIONEERIKSI - Liity mukaamme 5 viikon FIRE UP -ohjelman pioneeriksi, katso KANSALAISHAKU, jossa pääset aloittamaan ohjelman nyt pilottihinnalla ja toteamaan sen vaikutukset elämääsi.


OPI PALAUTUMISEN TAITOA JA HYÖDYNNÄ SITÄ AMMATISSASI - Katso Palautumisen valmentaja -koulutus

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments