top of page
In English

Marjan vinkeillä eroon alaselkäkivusta

Onko aika rauhoittaa ja rentouttaa väsynyttä selkää? Entä miltä kuulostaa vapautua liikkumaan ilman kipuja?


Method Putkisto -syvävenyttelyllä lupaan kivuttomuutta sinulle, joka heräät alaselkä jäykkänä. Tämän pohjalta suunnittelin 5 päivän täsmäkurssin "Alaselkäjumista kivuttomuuteen ja voimaan".


Jos minkä niin tämän harjoittelun olen itse mennyt läpi ”luita ja ytimiä myöten”. Olen 30 vuoden aikana testannut eri liikkeitä ja aina palannut juuri näihin yksinkertaisiin harjoitteisiin.

Mitä sitten kurssilla tapahtuu?


Metodin keinoin keskitymme pidentämään syviä alaselkää puristavia ja aineenvaihduntaa estäviä lonkka-lantio -lihaksia. Olen valinnut sinulle ne viisi ydinharjoitusta, joiden kautta alaselän kipu hellittää ja joilla pääset alkuun.Mistä selkäkipu yleisimmin johtuu?


Stressi tarkoittaa kuormitusta. Eipä aikaakaan, kun lonkka-lantion lihakset alkavat istumisesta lyhentyä ja kuormitus alaselässä lisääntyy. Joskus alaselän jäykkyys ja kipu ovat niin syvällä, että ihminen ei oikein pysty niitä edes tuntemaan. Sanotaan, että kipu lukkiutuu kehomme puolustusmekanismien alle. Silloin tällöin se kuitenkin muistuttaa olemassa olostaan.


Päivän kiireiden keskellä ongelma usein siirretään pois mielestä. Kivut ja säryt hidastavat liikkumista ja jäykkyys vanhentaa niin nuorta kuin vanhaakin. Kun liikkuminen tuntuu epävakaalta tai kankealta, syyt löytyvät lähes aina syvältä lantion, lonkan ja selän keskinäisestä tasapainosta. Sitä mukaan kuin lihastasapaino heikkenee myös hengitys muuttuu tehottomaksi. Kierre on valmis.


Selkää kannattaa huoltaa ja vahvistaa. Kun selkä toimii oikein, olo on kevyempi, vartalon malli paranee, väsymys kaikkoaa ja liikkuminen helpottuu.


Ennen voiman lisäämistä selän nivelten kuormitusta tulee keventää ja turhaa stressiä poistaa. Kun nivelten kuormitus kevenee, lihakset alkavat toimia oikein, hengittäminen helpottuu ja aineenvaihdunta vilkastuu ja sinä rentoudut. Tämä on se jutun ihanuus!

Tarvitsemme uuden tavan harjoittaa voimaa. Miten se tapahtuu?

Harva ymmärtää, että rentouttaminen vahvistaa. On todellakin arvokasta opetella työskentelemään ajatuksella, hidastaen, toistaen ja samaa varioiden. On yllättävää, kuinka miellyttävää harjoittelu voikaan olla.

 • Fiilistellen - Tunnet ja tunnistat selän lihaksistoa ja siirryt rentouttavaan ja meditatiiviseen ajatuksia venyttävään harjoitteluun.

 • Kytkien - Opit, miten kehosi toimii kokonaisuutena päästä varpaisiin ja toisinpäin. Tässä visualisointi on lyömätön apu.

 • Toistaen - Toistat liikeratoja, kunnes lihasmuisti alkaa toimia automaattisesti oikein. Kun toisto tapahtuu riittävän usein, keho ei edes ehdi väärään asentoon.

 • Tarkentaen - Kun liike osuu oikeisiin paikkoihin ja nikamat asettuvat tasapainoisesti suhteessa toisiinsa, harjoittelu on tehokasta.


Miten sitten seuraan tuloksia?


Kun alaselkä on vahva, koko keho vahvistuu. Paras tulos ja palkinto on se, että arjessa liikkuminen on helppoa ja omassa kehossa on hyvä olla.

’’Olin ihan järkyttynyt, kun liikuntaa päivittäin opettavana sain tietää, että alaselkäni oli liian heikko. Siksipä minusta tuli Method Putkisto -ohjaaja ja omistan työni nyt tälle menetelmälle. Nautin työstäni ja selkäni on nyt vahva.. ’’ Kertoo Anna Maria Pääkkö. Method Putkisto Studion omistaja.

Fakta box

 • Selkäkipu on vain harvoin yhtäkkinen. Se on usein seurausta alaselän yli- tai aliliikkuvuudesta tai siitä miten kroonisesti jännitämme lonkan koukistajia ja hartioita hengitystä pidättäen.

 • Heikkoa selkää emme usein tunne, sen sijaan oireet ovat tuttuja: hermoja puristaa, keskivartaloa tukeva lihaksisto on heikko ja väsymme helposti.

 • Välilevyt rappeutuvat ikääntyessä.

 • Vaivoja, jotka aiheuttavat selkäkipua, ovat välilevyn rappeuma (välilevyn degeneraatio) ja välilevyn pullistuma (iskias, tyrä).

 • Selkäydinkanava voi niin ikään ahtautua (spinaalistenoosi), jolloin lääkärin diagnoosi on tarpeen.

 • Selkäkipu voi olla lyhytaikaista, paikallista tai kroonista. Kipu on usein hermoärsytystä, joka heijastuu alaraajaan. Siihen voi liittyä puutumista ja voimattomuutta.

 • Selkäkipujen ja -vaivojen ehkäisyyn ja parantamiseen vaikutetaan perinteisesti liikunnan lisäämisellä ja ylipainon vähentämisellä sekä työskentelyn ergonomialla, joka nyt on joutunut uudelleen arvioitavaksi korona-ajan myötä lisääntyneen etätyöskentelyn vuoksi.

Alaselkä jumista kivuttomuuteen ja voimaan -täsmäkurssi©Method Putkisto


Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments