top of page
In English

Teho-ohjelmalla korkeampi jalan nosto?


Ajatuksia tanssijan ja tanssinharrastajan venyttelystä

Tanssijan pitää venytellä - tämä ajatus on iskostettu päähäni jo pikkutyttönä. Ja sitten venyteltiin. Mitä suurempiin asentoihin pääsi, sitä parempi. Olkoon sitten yliliikkuva keho millaisella mutkalla tahansa.


Tällaista venyttelyä harrastin vielä tanssinopettajan ammattiopintojen aikana 1990 -luvun alussa. Muistan hyvin, kun ylitreenattu keho yritti palauttaa itseään ylivenyttämällä. Tätä jatkui pitkään ja lopulta ulospäin ihan hyvältä näyttävä kehoni ei voinutkaan niin hyvin.

Aloittaessani Method Putkisto -ohjaajaopinnot, jouduin pysähtymään monen asian äärellä. Sanan mukaisesti makasin ensimmäisen kuukauden lattialla ja opettelin pudottamaan painoa. Myös ajatukset venyttelystä laitettiin uusiksi ja se tuntui tosi oudolta. Voiko tämä oikeasti olla näin? Voinko saavuttaa parempia tuloksia paljon pienemmillä liikeradoilla? Ja eihän tämä tunnu missään.


Ensimmäinen kokemus teho-ohjelmasta


Opintoihin kuuluva 30 päivän teho-ohjelman suorittaminen olikin sitten melkoisen mielenkiintoista. Oli suuri houkutus lähteä suorittamaan sitä vanhaan malliin, mutta maltoin mieleni. Tuntui, että ekalla viikolla ei tapahdu mitään ja ei vielä tokallakaan. Kolmas viikko sitten pysäytti - tein mökillä fyysistä puusavottaa ja selkä meni totaalisen jumiin (ja minun selkä ei ole yleensä kipeä). En ollut uskonut, kun ohjelman tuossa vaiheessa suositeltiin ottamaan rauhallisesti. Ohjelman suorittaminen loppuikin siihen. Ai niin, kaikista hulluinta tässä oli, että vaikka ohjelman suorittaminen ei mennytkään nappiin, vyötäröni kapeni 3 cm ja se on tästä pienestä ihmisestä tosi paljon.

Ensimmäinen kokemukseni teho-ohjelmasta ei siis ollut ruusuinen, mutta ihan oma vika. Myöhemmin olen ymmärtänyt, että kehoni ja mieleni ei ollut valmis ohjelman suorittamiseen.


Uusi yritys


Toinen kerta olikin sitten jotain ihan muuta. Nyt osasin kuunnella sekä kehoa että mieltä. Luotin siihen, että vähempi on enemmän. Osasin keskittyä ja rauhoittua, pudottaa painoa ja hengittää. Ihana tunne! Tällä kertaa en tehnyt mittauksia, huomasin muutokset ilman niitäkin.


Teho-ohjelman arvo tanssijalle


Ohjaajana osaan asettua yliliikkuvan asemaan silloin kun mikään venytys ei tunnu missään. Ja joka kerta, tunne onkin löytynyt kun on keskitytty, linjattu ja hengitetty.


Arvokkainta tanssijan näkökulmasta teho-ohjelmassa on venyttelyn taidon oppiminen, ei yksittäisten venytysten oppiminen. Tätä taitoa voit hyödyntää loppuikäsi, tanssitpa tai et. Ohjelma opettaa kuuntelemaan itseä ja sitä taitoa meistä jokainen tarvitsee.


Enää oma tavoitteeni ei ole saada jalka korvaan jalan nostoissa, mutta ymmärrän niitä, kenelle se on tavoite. Se edellyttää liikkuvuutta, mutta myös tukea ja voimaa. Kaikkea oikeassa suhteessa.


Ja kyllä, on se jalan nosto aika korkea vieläkin yli 50 -vuotiaana.


Anne Hirvonen

tanssipedagogi

Malmin Pilates ja Tanssistudio / Balettikoulu Anne Hirvonen

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page