top of page
In English

Hailuodon kunta kohottautui rohkeasti ryhtiin ja voi paremmin


Yhteiskunnalle sairauspoissaolot maksavat joka vuosi 3,5 miljardia.  Jos mukaan lasketaan työkyvyttömyyseläkkeet, nousee työkyvyttömyyden hintalappu pitkälti yli 10 miljardin. Tämän ongelman pienentämisestä hyötyisivät kaikki. Innovaattorina Marja Putkisto näkee asian ratkaisun uudesta näkökulmasta. Vuosien 2017- 2020 aikana hän on kehittänyt uuden Finnmotion-konseptin. Työhyvinvointiohjelman keskiössä on organisaatioiden sisäisen koheesion rakentaminen sekä mielen ja keho ketteryyden lisääminen. Konsepti on siirtymässä nyt myös kansainväliseen jakeluun. Ei ollut yllätys, että tuhannen asukkaan saaren Hailuodon kunnanjohtaja kiinnostui Finnmotionista ja otti Marjaan yhteyttä. Edistyksellinen kunnanjohtaja Aki Heiskanen on myös suomalaisen kehonhallintamenetelmän Method Putkiston ohjaaja. Aki kouluttautui 2015-2016 Method Putkisto -ohjaajaksi kolmessa eri lajissa.  Akin onkin edelläkävijä. Hän on yksi niistä harvoista suomalaismiehistä, jotka ovat sisäistäneet ja kehollistaneet metodin. Metodin ajatusmallia Marja Putkisto tarjoaa nyt työhyvinvoinnin parantamiseksi.   Moni rajapinta on yhdistänyt Marjaa ja Akia niin paljon, että Aki saattoi luottavaisin mielin ilmoittaa haluavansa Hailuodon pilottikunnaksi kuullessaan Finnmotion Ryhtikoulusta syksyllä 2019. Akilla ja Marjalla on kummallakin syvällinen ymmärrys mielen ja kehon yhteydestä. Aki on ensimmäiseltä ammatiltaan psykiatrinen sairaanhoitaja ja kavahtaa työelämässä huonon esimiestyön synnyttämien ongelmien sysäämistä työterveyshuollon niskaan samoin kuin Marja tuki- ja liikuntaelinsairauksien. Kummatkin yhtyvät ajatukseen, että vastuu niiden ennaltaehkäisystä tulisi kuulua ensisijaisesti yksilöille itselleen yhdessä esimiesten kanssa. Organisaatio/yritys luo työn tekemisen puitteet, voi kannustaa ja antaa asian edistämiseen työkalut. Aki tutkii yhteisöllistä johtamista ja Marja puhuu oman kehon tuntemuksen syventämisen puolesta. Finnmotion antaa tähän yhteisen tarttumapinnan. Tuumasta toimeen on monille se pisin työmatka, mutta ei Akille. Kunnan pioneerihenkinen ryhmä tarttui rohkeasti toimeen, nosti katseensa ja kohotti ryhtinsä ohjelman kannustamana kuuluisan Marjaniemen majakkansa suuntaan, ylös ja eteenpäin. Reippaasti rakennettiin niin mielen kuin kehon tasapainoa ja ketteryyttä.  Finnmotion on avuksi maaperän valmistelussa ennen syvempiä kulttuurin muutoksia. Hailuodossa pienillä asioilla saatiin aikaan isoja asioita ja siitä Finnmotionissa on kysymys.  Tulokset olivat niin positiivisia, että työ jatkuu. 

"Vaikka Finnmotion olisi muuttanut vain yhden ihmisen elämää, se olisi ollut kannattavaa. Mutta se osoittautui vaikuttavan niin moniin, että haluamme jatkaa.”  Kertoo Aki.

Marja itse asuu Lontoossa ja toteaa, kuinka samanlaisia ihmisen ja työn ongelmat ovat niin suurkaupungissa kuin pienellä saarella. 


”Olemme kaikki ihmisiä ja tarvitsemme toisiamme, hyvää ryhtiä ja keinoja elämästä selviytymiseen." Sanoo Marja.  

Elina Heinisuo

 

Elina kävi paikan päällä Hailuodossa ohjaamassa Finnmotion Ryhtikoulua kunnan työntekijöille viikoittain alkuvuodesta 2020 ja vaikuttui omaleimaisen kunnan halusta kuulla ihmistä ja kyvystä uudistua menettämättä perinteitään. Hailuodon kunnan sairauspoissaolot ovat vähentyneet kahden vuoden takaisesta 26 päivästä tämän vuoden 6 päivään.

Finnmotion on Marja Putkiston innovoima työhyvinvointikonsepti, joka on kehitetty mielen ja kehon ketteryyden lisäämiseen, työvireyden parantamiseen, edistämään hyvinvointitaitoja ja muutosmyötärintaa sekä lisäämään kykyä tehdä merkityksellisiä päätöksiä.

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page