top of page
In English

Oletko sinä stressipurija vai hymyllä hurmaaja?


Tiesitkö, että hartiasärky, niskakipu ja kasvojen toispuoleisuus voivat johtua purennasta?


Meistä on kehittymässä hyvää vauhtia hampaiden kiristelijöitä ja leuan jumittajia. Tutkimukset osoittavat, että niistä kärsii jopa joka kolmas meistä - ja määrä kasvaa stressin lisääntyessä. TMD on nimitys purentaelimistön toimintahäiriöille (temporomandibular disorders), jonka oireet kohdentuvat niveliin, lihaksiin ja kudoksiin. Viimeistään hammaslääkäri kertoo sinulle, että olisi aika suojata hampaita omalta purennaltasi. Kaiken takana on stressi, jota on vaikea käsitellä. Mitä siis tehdä?


Kun leuat jäykistyvät, haastetta riittää, sillä ilmelihasten voima on aina pienempi kuin purentalihasten voima. Kun purennassa on ongelmia, on vaikea saada tuntumaa siihen, miten kauaskantoisia oireet voivatkaan olla koko hyvinvoinnille. Jos leukasi tuntuu jäykältä ja siinä on jopa kipua, niin on todennäköistä, että kipua on myös hartioissa, silmissä ja vatsanpohjassa tai että sinua vaivaavat jomottava päänsärky ja väsymys.


Jos purentalihasten aktiviteetti kehittyy yli ilmelihasten, tämä aktivoitumisjärjestyksen häiriö on jo piirtynyt aivoihin ja jyrää alleen sen entisen viehättävän hymyn, joka löytyy vielä nuoruuden kuvista. Ilmelihakset vaikuttavat mielialaan ja hampaiden kiristäjä kehittää itselleen uuden tavan ‘olla’ ja selviytyä elämän vaatimuksista. Kun sitten hymykin alkaa olla yhtä purentalihasten kiristelyä, on aika tarttua asiaan. Muistetaan, että tämä ei suinkaan ole tietoista vaan se kehittyy elämän kiireiden keskellä.


Onneksi kasvojen lihastasapainoa voi korjata ja purulihasten kireydet sulattaa hyvin suunnitellulla harjoittelulla. Kauniin luonnollisen hymyn voi palauttaa kasvoille.


Jokainen meistä haluaa näyttää viehättävältä ja rennolta ja vapautua olemaan oma itsensä. Kun kasvojen lihastasapaino paranee, hymy kaunistuu ja myös aineenvaihdunta tasapainottuu. Pelkkä kasvojen vääntäminen, yksittäiset venytykset tai hieronta eivät kuitenkaan riitä korjaamaan purentalihasten ja ilmelihasten välistä taistelua. Kasvojumpissakin tulee tietää mitä tehdä, miksi ja miten edetä harjoittelussa.


Kannustan syvällä rintaäänellä, että paras tapa kaunistua, poistaa stressiä ja korjata ongelmia on oman kehon tuntemuksen syventäminen. Kun osaat itse keskittyä, määritellä ja säätää sen millä voimalla mitäkin harjoittelua tehdään, on kauneus silloin omissa käsissäsi. Varsinkin nyt Covid-aikana on erityisesti syytä huoltaa kauneutta ja ulkonäköä jo ihan oman itsensä takia. Mikään ei ole yhtä valloittavaa kuin vapautunut hymy, joka leviää kasvoille. Se tarttuu Zoominkin kattaa ja sillä on merkitystä.

Yksinkertaisesti hetken ilo, jonka vapautunut hymy tarjoaa, on varma tapa lievittää elämään kuuluvaa stressiä.


On siis monta syytä poistaa turha hampaiden kiristely ja antaa tilaa hymyn hurmalle ja mikä onkaan sille parempi vuodenaika kuin kevät!


MarjaMarja Klubin Herätä aistit ja kohota kasvot -jakso alkaa ma 15.4.2024.
Faktabox:

Marja Putkisto kehitti Method Putkisto Kasvokonseptin vuonna 2003.

Kirjat: Hän julkaisee aiheesta kolmannen kirjan lokakuussa 2021 (Docendo). Aikaisemmat julkaisut:

  • Method Putkisto Kasvokoulu, Gummerus, 2003

  • Method Putkisto 3D Luonnollinen Kasvoklinikka, Ota kauneus omiin käsiisi, Gummerus, 2009. Katso verkkokaupastamme.

Kasvoklinikka ohjaajakoulutus käynnistyi 2004 ja tänään Method Putkisto Insituutti kouluttaa ja kehittää asiaan erikoistuneita Kasvoklinikka-ohjaajia kerran vuodessa käynnistyvällä koulutuksella, joista viimeisin käynnistyi huhtikuussa 2021.Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page