top of page
In English

Kokemuksia Palaudu 5 viikossa -kirjan Fire Up-ohjelmasta

Marjaana jakoi meille kokemuksiaan Marja Putkiston uutuuskirjan Fire Up -ohjelmasta.


PALAUDU 5 viikossa on Marja Putkiston uusin kirja (2023). Kirjan valmistumisen rinnalla joukko PIONEEREJA lähtivät opiskelemaan palautumisen ohjelmaa ja valmistuvat Method Putkisto PALAUTUMISEN VALMENTAJIKSI syksyllä. Heistä yksi lupautui testaamaan Fire Up -ohjelmaa kirjan ohjeita seuraten. Tässä Marjaana Myllyniemi kertoo kokemuksestaan blogin kautta.

KIITOS MARJA!! Tämä on ollut aivan ihana kirja ja ohjelma!


On aivan uskomatonta, miten näin pienet harjoitteet saivat aikaan niin suuren muutoksen mielialaani ja energiatasooni! Yllätyin erityisesti siitä, miten välitön ja nopea vaikutus harjoittelulla on mieleeni ja vireystilaani. Ohjelma menee syvälle mieleen ja kudoksiin. Se on tehokas mielialalääke ilman sivuvaikutuksia.


Kirjan ohjelmalla on ollut suora vaikutus myös unen laatuun ja lepoon


Tammikuun alussa havahduin siihen, että unenlaatuni oli parantunut huomattavasti. Olin kärsinyt jo lähes puolitoista vuotta huonounisuudesta ja nyt nukuinkin yllättäen huomattavasti pidempiä jaksoja enkä heräillyt pitkin yötä. Aloin myös nähdä (tai muistaa) unia uudelleen. Kaiken lisäksi uneni palasivat ihanan värillisinä!


”Ei piintyneitä tapoja, vaan voimaannuttavia rituaaleja!”


Tutustuttuani ohjelman tavoitteisiin ja ohjeisiin päätin tehdä harjoitteet tai ainakin osan niistä

  • joka aamu työpaikalle saapuessani

  • 5 krt/viikko iltapäivällä tai illalla töistä palatessani

  • 2 krt/viikko lounastauolla töissä.


Työpaikan ja fyysisen työtilani haasteet kuitenkin rajoittivat harjoitteiden tekemistä enkä ihan pysynyt tavoitteissani työpäivän aikana tehtävien harjoitteiden tekemisessä. Tästä huolimatta ohjelma osoittautui erittäin tehokkaaksi. Ohjelman ja harjoitteiden ansiosta kiinnitän nyt huomiota hengitykseeni ja osaan rauhoittaa hermostoni syvähengityksellä. Teen hengitysharjoituksia usein, myös ajaessani autoa aamuruuhkassa.


Annan nyt itselleni päivittäin lomaa huolehtimisesta


En osaa sanoa murehdinko vähemmän, mutta osaan ainakin päästää ajoittain irti murehtimisesta, kun keskityn harjoitteisiin ja hengittämiseen. Usein olen harjoitussession jälkeen lähes euforisessa tilassa ja päähäni tulvii ideoita ja ajatuksia. Tämä jos mikä kertoo palautumisesta, sillä luovuus ja paineensietokyky ovat todella erinomaisia palautumisen tason indikaattoreita.


Viikon loppua kohden huomaan, etten ole ihan yhtä rättiväsynyt työpäivän jälkeen ja todella haluan tehdä harjoitteet. Minun ei siis tarvitse enää käskyttää itseäni tekemään harjoitteita, vaan haluan tehdä ne, koska tiedän miten hyvä olo niistä tulee.


Tämä lause kirjassa puhutteli minua: ‘’Suurta taitoa vaatii ensin jarruttaa, sitten hidastaa, siitä laskeutua, asteittain rauhoittua ja lopuksi vaipua.’’


Vaihteiden vaihtaminen eli dynamiikan variointi on minulle edelleen haastavaa työpäivän aikana, koska ajaudun helposti tekemisen ja kiireen vietäväksi. Vasta tämän ohjelman myötä havahduin siihen, että minulle on turhan tyypillistä kiihdyttää nollasta sataan ja sitten pysähtyä äkkijarruttaen. Fire up-ohjelma on opettanut minulle kehon ja mielen sujuvaa vaihteiden vaihtoa, jolloin moottorini toimii yskimättä ja optimaalisesti. Autolla ajaessakin pitää aloittaa ykkösestä ja siirtyä sitten kakkosen kautta kolmoseen ja siitä edelleen nelos- ja vitosvaihteelle, jolloin on täysi vauhti päällä. Täydestä vauhdista puolestaan hiljennetään ensin vauhtia, jarrutetaan vähitellen ja vaihdetaan pienemmälle vaihteelle eikä suinkaan lyödä jarruja pohjaan täydessä vauhdissa.


Marja sanoo kirjassa, että “kun tekemisestä puuttuu tunne, siitä tulee suoritusta, ja voimat alkavat hiipua.”


Huomasin, että keskittymistä parantavat harjoitukset antavat voimaa ja hallinnan tunnetta myös ajankäytön ja arkipäivän valintojen suhteen. Tunnen ja tiedän, että olen palautunut, kun asiat asettuvat oikeisiin mittasuhteisiin eikä mieli pyörittele ja suurentele turhaan asioita. Sen sijaan mieli pursuaa uusia orastavia ideoita ja suhtaudun vastoinkäymisiinkin luottavaisemmin.


Kirja puhuttelee ja pistää miettimään omaa jaksamisen ja hyvinvoinnin tilaa


Tämän kirjan ohjelma on avannut myös silmäni sille, että minun tulisi tehdä enemmän asioita, jotka tuovat minulle iloa. Haluan keventää, keskittyä ja valikoida tekemisiäni paremmin suhteessa omiin arvoihini. Tiedän jo olevani matkalla kohti parempaa hyvinvointia.


Suosittelen Method Putkisto PALAUDU Fire UP -kirjaa KAIKILLE niille, jotka haluavat yksinkertaisia ja toimivia keinoja elämänlaadun parantamiseen ja hyvinvoinnin edistämiseen.

- Ja haluan ehdottomasti aloittaa uudelleen tanssiharrastukseni!


Marjaana,

MP Palautumisen valmentaja opiskelija, opettajaMarja Putkiston PALAUDU 5 viikossa, Docendo/WSOY

  1. Marjan ensimmäinen palautumisen verkkokurssi - 5 viikon FIRE UP -palautumisen verkkokurssi.

  2. OPI PALAUTUMISEN TAITOA JA HYÖDYNNÄ SITÄ AMMATISSASI - Katso Palautumisen valmentaja -koulutus.
Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page