top of page
In English

Palaudu - ja ole terveempi, onnellisempi ja suoriudu elämästä paremmin


PALAUDU PITKIN PÄIVÄÄ


Palautuminen taitolajina saattaa kiehtoa sinua?

Miksi Palautumisen valmennusta tarvitaan?


Siitä puhe mistä puute sanotaan, mitä siis puuttuu kun niin usein puhutaan uupumisesta, jaksamisesta ja stressistä?

Tärkeintä elämässä on, että keskittymiskyky säilyy ja työstä sekä elämästä jaksaa innostua. Jotta nämä kyvyt kestävät elämän kolhuja, vaatii herkkyyttä osata säätää ja jarruttaa vireystasoa kuhunkin tilanteeseen sopivaksi.


Pois TO DO -listat, suorittaminen, neuvot mitä pitää tehdä - otetaan tilalle oman kehosi tuntemus ja lisätään taitoa. Tästä Method Putkisto Palautumisen valmennuksessa on kysymys. Kun osaa palautua, kuormitusta kestää paremmin ja sen alla jopa vahvistuu. Kun voi hyvin, jaksaa hyvin elämään kuuluvaa stressiä. Stressin keskellä voi nukkua hyvin ja elämän tuulet tuntuvat mutta eivät sinua kaada tai ainakaan laita vetäytymään vaan nauttimaan siitä, että taas tapahtuu!

Luota, anna palaa ja korosta jatkuvaa oppimista.


Palautumisen Valmentajan palvelu

Auttaa siirtymään ”pitäisi tehdä” -puheesta toimintaan. Palautumisen taitoa valmentaa Method Putkisto ohjelma: Palaudu 5 viikossa, Fire Up.

Se mikä tekee elämän pelaajasta taitavan eroaa täysin monesta muusta taidosta. Tätä taitoa voidaan hioa ja lisätä varmuudella oman kehon tuntemisen kautta. Käytännössä tämä tarkoittaa ihan alkumetreillä sitä, että

 • tiedät miten ”pysyt koossa”, timmissä, ryhdissä tai kuosissa,

 • miten virittäytyä ja miten palautua ja

 • kuinka siirtyä tilanteesta toiseen.

Mitä tehdään valmennuksen kestäessä? - Ihan vain harjoitellaan, valmennus on aikaa sinulle ja sen aikana aikana rakennat eteesi näkymän, shakkipelin näkymän tavoin, josta erotat monen eri osa-alueen keskinäisen vaikuttavuuden ja vuorovaikutuksen.


Palautumista käsitellään ihan samalla tavalla kuin missä vain taitoa vaativissa peleissä (kuten shakki,) ja katsotaan monen siirron päähän eteenpäin. Sama pätee kehoon. Voittaakseen kilpailun on tehtävä toistuvasti onnistuneita ratkaisuja, tiedettävä milloin painaa on aika toimia ja milloin jarruttaa omassa elämässämme hyvinvoinnin ja henkilökohtaisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Opiskele palautumisen valmentajaksi >>

Usein ihmiset alisuorittavat ja siksi ylitekevät (touhuavat) ja uupuvat

Hienoa jos kaikki on kunnossa, mutta jos palautumismekanismi ei käynnisty, silloin ei auta, vaikka laskee askelia, on oikea mindfull, pitää pausseja ja taukojumppailee. Tunnollisen suorittajan lista on joskus uuvuttavan pitkä, mutta aivot tarvitsevat käskyn palautumiselle ja joskus tämä mekanismi häiriytyy. Varmaa on, että aivot eivät erota onko stressi hyvää vai huonoa!

Puhumme usein siitä mitä keho kaipaa, mutta entä mitä mieli kaipaa - sillä henkinen palautuminen edistää fysiologista palautumista. Sama tekeminen voi assosioitua jollekin positiiviseen ja taas toiselle negatiiviseen. Kaikkein kiireisimmät päivät voivat olla niitä jolloin palaudut hyvin. Rauhallisemmat päivät voivat olla stressaavia.


Tarvitaan siis uusia keinoja palautumiseen. Hermostoon vaikuttavat aivojen toiminta ja niinpä jokaisella tekemistesi siirrolla on merkitystä ja ennen kaikkea laadulla, miten teet ja mikä vaikutus tekemisellä on!


Mistä tietää ettei ole palautunut?

Harhaileeko mieli? Unohteletko asioita? Haluat edetä urallasi ja elämässä mutta stressaannut helposti? Lykkäätkö päätöksiä? Tuntuuko keho jäykältä? Mennään hetkeksi aivoihin ja nyt huomataan, että kun aivot ylikuormittuu, keho reagoi, hyvinvointi heikkenee ja ihminen väsyy.

Miten palautua?

Ei siis himmailua, vetäytymistä, haahuilua! Tässä onkin se ydin! Miten siis palautua jos aina ei ehdi metsäkävelylle tai meditoimaan? Vaatii strategista ajattelua arvioida, ennustaa omia voimavaroja ja sen kautta toimintojen seurauksia. Kehoa ja mieltä kuluttavan ja kuormittavan stressijakson jälkeen kehossa pitäisi periaatteessa käynnistyä palautumisprosessi, joka palauttaa mielen ja kehon takaisin tasapainotilaan.


Palautumisesta

 • Palautuminen on stressin vastakohta, jolloin elimistön vireystila laskee ja kehon fyysinen ja psyykkinen tila palautuu.

 • Hyvä uni rakentuu päivällä tapahtuneesta, mutta siihen vaikuttaa myös syvemmät asiat. Uni aktivoi aikaisempia elämänvaiheita. Pelko ja huoli nakertaa voimiasi ja tämä saattaa juontaa juurensa jo varhaislapsuudesta.

 • Tärkein palautumisen mylly on uni, mutta elämä on ihmeitä täynnä sillä silloin tapahtuu myös syvempi oppiminen ja sitä monet eivät tunnista.

 • Sanotaan, että keho on jatkuvassa stressitilassa läpi päivän kiireen. Unohdamme kuitenkin, että puhumme aivoista.

Rakenna elämäsi palautumisen ympärille

Rytmiikka, rutiinit ja rituaalit parantavat elämänlaatua.

Ajateltavaa sinulle

 • Keskittynyt työskentely ja asian äärelle rauhoittuminen palauttaa.

 • Hyvä musiikki rentouttaa.

 • Venyttely on autuaaksi tekevä tapa palauttaa keho parhaimmilleen.

 • Kun olet aktiivinen fyysisesti päivällä, yöllä nukut paremmin.

Raskainta työtä keholle ja mielelle on staattisuus. Taukojumppa on hieno juttu, mutta taas olla ruudussa yksi.


Kaikki riippuu siitä miten sinä keskityt, mihin keskityt ja kuinka kauan!Tule mukaan Marja Putkiston ohjattavaksi


Kursseilla opit uutta ajattelua ja saat mukaasi harjoitteita, joilla voit lisätä jaksamistasi.

 1. LIITY ETUJOUKKOIHIN PIONEERIKSI - Liity mukaamme 5 viikon FIRE UP -ohjelman, aloita ohjelma ja totea sen vaikutukset elämääsi.

 2. OPI PALAUTUMISEN TAITOA JA HYÖDYNNÄ SITÄ AMMATISSASI - Katso Palautumisen valmentaja -koulutus


Palaudu hyvin!

Marja uuden kirjan PALAUDU, Docendo, julkaisun kunniaksi saamme nauttia Marjan kesäblogien sarjaa - vakava aihe, mutta kevyesti. Tule mukaan ja asetu lukemaan!

Päätetään kestää muutokset, sukelletaan digitaaliseen aallokkoon, surffataan muutosten tyrskyissä. Päätetään olla notkeita, vahvoja, rohkeita, tuntevia ja aallonharjalla ja pysyä maailman onnellisimpana kansana. Kumotaan vanhoja käsityksiä uupumisesta ja vallataan uusia keinoja, ei enää yksin uupuneena vaan pirteänä yhdessä! Tämä on palautumisen vallankumous!‘’

Marja PutkistoAiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page