top of page
In English

Miksi jaksan innostua kehonhallinnan perusasioista yhä uudelleen?

Muistatko sen tunteen, kun liikkuminen tuntui vapaalta? Keho kulki ja kannatteli, ei kolottanut, kinnannut, kiristänyt tai jäykistellyt. Saatoit mennä ja tehdä, hyöriä ja pyöriä ilman, että keho muistutti itsestään. Tämä ajoittuu kenties lapsuuteen ja jos olet onnekas, tunnet sen nytkin.


Jos et saa mieleen tuota tunnetta, niin kuvittele juuri nyt, miltä tuntuu, kun edes hetkellisesti keho on vapaa. Vapaa liikkumaan, vapaa kolotuksista, vapaa ilmaisemaan, vapaa kantamaan oma persoona. Eikö olekin tavoittelemisen arvoista?

Liikkumisen vapaus on suuri tavoite. Sitä ei saavuteta hetkessä eikä tempuilla. Keho muuttuu joka päivä ja siksi töitäkin riittää läpi elämän. Lähestykäämme tätä työmaata siis uteliaana. Käyttämätöntä potentiaalia riittää, kehon kyky uudistua on hämmästyttävä.


Marja Putkiston kehittämä metodi on yksinkertainen. Minusta se on matemaattisen kaunis ja nerokas menetelmä. Kun sen hallitsee, voi sitä hyödyntää moninaisesti; liikkeessä, ajattelussa, olemisessa, lyhyesti sanottuna - elämässä. Se antaa itsenäisyyden avaimet, opettaa taidon korjata ja huoltaa kehoa päivittäin.


Method Putkisto opettaa kehonhallinnan perusasiat. Mitä hallitaan, kun puhutaan kehonhallinnasta? Kehoa. Miksei siis oppisi omasta kehosta lisää. Miltä kuulostaa tavoite, oppia tuntemaan oma keho? Oppia tuntemaan kehon rakenteet, heikkoudet, vahvuudet, liikkuvuudet, painopisteet, jännitteet, kytkennät, hermotus, sokeat kohdat, kompensaatiot, maneerit. Entä miltä tuntuisi oppia ne työkalut, joilla voit itsenäisesti vaikuttaa kaikkeen edellä mainittuun?Kun oppii perusteet, voi niitä soveltaa kaikkeen olemiseen, tekemiseen ja liikkumiseen; mihin lajiin tahansa. Oli laji sitten juoksu, uinti, golf, ratsastus, jääkiekko tai vaikkapa iltakävely.


Mitä sitten ovat perusasiat? Keho on anatominen kokonaisuus, liike noudattaa mekaniikan ja fysiikan lainalaisuuksia. Yhdessä tuo biomekaaninen liikkuva keho voi tuottaa tarkoituksenmukaista, ihmeellisen voimakasta ja kaunista liikettä. Ota siis haltuun ojennus ja koukistus, kierto ja taivutus. Opi neutraalin asennon hallinta ja palauta luonnollinen liike. Hallitse liikkeen lähtöpisteitä, painopisteitä, jännitteitä, kytkentöjä, suuntia ja voimia.


Perusasioiden merkityksellisyyden oivaltaa yhä uudelleen. Asiakkaiden kanssa olemme yhdessä todenneet tämän monta kertaa. Aloitatko alusta? Opi ensin perusteet, pääset etenemään nopeammin. Haluatko kehittyä? Varmista, että osaat perusteet. Niiden pohjalta valitset kehitettävät osa-alueet. Jos et edisty, palaa perusteisiin. Tarvitsetko tarkkuutta? Kertaa perusteet. Niiden hallinta on taito. Se on luotettava pohja, jonka päälle voit rakentaa. Perusteita ei kannata ohittaa. Ei taloakaan kannata rakentaa pettävälle pohjalle.


Putkisto Online Studiossa harjoittelemme perusteita yhdessä. Työskentelemme keskittyen ja tunnistaen. Kertaamme ja palaamme perusteisiin niin monta kertaa, että niistä tulee yhtä tuttua kuin hampaiden pesusta. Harjoittelu kasvaa taidoksi.


Tunneilla harjoiterepertuaareina käytämme MP originalin klassikoita. Dynaamisella syvävenytyksellä pidennämme lyhentyneet ja kiristyneet lihakset, syväjumpalla rakennamme ryhtiä kannattavan ydintuen, syvähengityksellä vahvistamme kehoa sisältä ulospäin ja liikkuvalla lämmittelyllä testaamme, olemmeko liikkuneet lähemmäs tavoiteita.


Vaatii rohkeutta muuttua, uudistaa tapaansa harjoitella tai palata ja jopa aloittaa alusta. Harjoittelemme vakavasti otettavia asioita, siksi etenemme askel askeleelta oman kehon tuntemusta lisäten.


Me Putkisto Online Studio ohjaajat olemme sinua varten. Luomme olosuhteet, joissa harjoittelusi voi olla innostavaa, motivoivaa, haastavaa ja palkitsevaa.

Opastamme, kannustamme ja kuljemme kanssasi matkaa kohti elämän kestävää käyttökelpoista kehoa ja niin, sitä liikkumisen vapautta.


Koska viimeksi olet kepeästi hypähtänyt, pyörähtänyt, loikannut, kiihdyttänyt, käännähtänyt silkasta liikkumisen vapauden tunteesta? Olisiko nyt aika tarttua toimeen? Uskallan väittää, että muutos kannattaa.


Tule mukaan kokeilemaan, miten perusasioiden harjoittelu auttaa sinua.

Aloitamme maanantaina 19.9.2022.
Kun haluat edetä pidemmälle perusasioista, saavuttaa kehon ja mielen joustavuutta, liity Marja klubiin. Marja valmentaa sinua tulostakuulla läpi vuoden kierron. Katso >>

Elina Kallio

Liikkumisen vapaudesta vaikuttunut ja sen eteen työtä tekevä

Putkisto Online Studio -ohjaaja

MP Instituutin -kouluttaja

Arkkitehti


 

Miten huippu-urheilija hyötyy kehonhallinnasta ja perusteista?

NHL-jääkiekkoilija Henri Jokiharju kertoo, miten hän on hyötynyt Method Putkisto-harjoittelusta.


Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page