top of page
In English

Oppimisen iloa yksilöinä yhdessä

Mitä jos uuden opiskelu olisi niin innostavaa, että koulutuspäivän jälkeen kehossa virtaa ja mieli kuplii? Entä jos se, että otat arkeesi vielä jotain lisää antaakin sinulle aikaa ja energiaa sen sijaan että se kuluttaisi ja uuvuttaisi? Kun painopisteet ja rytmi asettuvat oikein, näin voi käydä.Kun Method Putkisto Instituuttiin tulee opiskelijaksi, kuulee jossain vaiheessa Marja Putkistolta, pääkouluttajaltamme, lauseen “Tule koulutuspäivään niin kuin tulisit lomalle.” Niin kuulin itsekin yli kymmenen vuotta sitten, kun Method Putkisto -ohjaajaopinnot aloitin. Hehheh, ajattelin. Olinhan aloittamassa yli vuoden kestävän urakan ja olin intopiukeana valmiina suorittamaan. Saanko tehtävät, kiitos. Mihin ruutuun raksin mitäkin, kiitos. Milloin pitää osata mitäkin, kiitos. 


Mutta todellakin, ensimmäisen koulutusviikonlopun jälkeen olo oli kuin olisi ollut täyteläisellä lomalla. Muistan, miten päivien aikana kuljimme ympäri Kisakallion urheiluopistoa ja puhuimme, liikuimme ja muistikuvani mukaan jopa lauloimme milloin metsäpoluilla, milloin järven rannalla. Yhdessä hoimme liikkuen lauseita, joista myöhemmin ymmärsin muotoutuvan koko menetelmän ytimen ja pohjan. 

Kyllä, Method Putkisto Instituutti on erilainen koulu 


Marjan ajatus koulutuspäivistä lomana tuntui alkuun oudolta. Mutta jo ensimmäisen koulutusvuoden aikana huomasin, miten rentoutuminen, rytmitys ja alitajunta todella olivat väylä oppimiseen. Ymmärrys alkoi syventyä, asiat loksahtelivat kohdalleen ja ns. hehkulamppuhetkiä tuli kun niitä vähiten odotti.


Nyt Method Putkisto Instituutin kouluttajana olen nähnyt jo monen koulutusryhmän kohdalla, miten tämä toimii ja miten valtava on alitajunnan voima. Itse metodi ja sen myötä myös Instituutti luottavat vahvasti alitajuntaan, ja koulutuksissa opimme käyttämään sitä tietoisesti hyväksi. Tutkitusti vain n. 5-7 % oppimisesta tapahtuu tietoisessa mielessä, muu, syvempi oppiminen tapahtuu alitajunnassa. Vähän kuin lihas kasvaa levossa treenien välissä, oppiminen syvenee koulutuspäivien välissä ja nimenomaan silloin kun ei yritä “tankata” oppia päähän. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö hommia tehdä. Kyllä harjoittelemme ja opiskelemme, mutta tapa lähestyä työtä on erilainen. Opimme milloin on hyvä pinnistää ja jaksaa vielä hetki, milloin on hengähdyksen aika. Kun työn rytmitys muuttuu, myös sen teho ja vaikutus muuttuvat. 


Tämä tarkoittaa myös sitä, että jokaisella on oppimisessa oma rytminsä ja omat painopisteensä. Koulutusryhmällä on yhteinen aikataulu, joka käsittää koulutuspäivät, oman harjoittelun verkkokursseilla ja koulutuksen itsenäiset työt. Punainen lanka kulkee läpi koulutusvuoden, ja yhteinen perusrytmi on olemassa. Jokaisen oppimisen polku on kuitenkin omanlaisensa. Jokaisen lähtöpiste on erilainen, ja tavoitteetkin ovat jokaisella omat, vaikka yhdessä ollaankin ohjaajaksi opiskelemassa. 


Aikuiskoulutuksessa täytyy ottaa huomioon myös ympärillä oleva elämä


Tähän Method Putkisto -koulutus on jo alun alkaen rakennettu vastaamaan. Yleensä jopa suosittelemme, että koulutukseen tullessa ei muuttaisi mitään omasta arjestaan. Antaa töiden pulputa samalla syklillä ja harrastusten innostaa. Näin huomaa metodin vaikutuksen omaan arkeensa. Kun oma keho alkaa muuttua ja mieli muuttuu joustavammaksi, myös omat arjen kuviot näyttävät erilaisilta. Kiireen tuntu väistyy ja tilalle astuu uudenlainen rytmi. Takkuiselta tuntuviin tehtäviin onkin helpompi tarttua, raskaalta tuntuva muuttuu kevyemmäksi.  


Tämä tarvittava jousto opintoihin Method Putkisto Instituutissa tehdään taiten yli 30 vuoden kokemuksella. Kun koulutuksen runko ja punainen lanka ovat selkeät, on helppo muuttaa painopisteitä ilman, että oppiminen kärsii - pikemminkin käy päinvastoin. Jos siis haluaisit innostua koulutuksesta, mutta mieleen hiipii pelko siitä, miten saat sen asettumaan omaan muuhun elämääsi, huoli pois. Käytännön kysymykset saadaan kyllä järjestettyä, se on meidän osaamistamme.


Oma koulutusryhmä ja henkilökohtainen tuutorointi tukena koulutusmatkallasi 


Jokaisen opintopolku on omanlaisensa, mutta oma koulutusryhmäsi on vuoden aikana kuin tukikohta tai kotipesä. Ryhmän kanssa tutustutaan koulutuspäivissä, reissataan eri Studioille, syvennetään osaamista yhteisissä tapaamisissa. Reflektoidaan, harjoitellaan ja pähkitään yhdessä.  Oma ryhmä tulee vuoden aikana hyvin tutuksi, ja voin kokemuksesta kertoa että sieltä voi mukana seurata elämän kestäviä ystävyyssuhteita <3


Ryhmä tarjoaa vertaistukea koulutusprosessin aikana, mutta tärkeä on myös koulun ja kouluttajien tuki. Koulutuksen aikana tapaat heitä säännöllisesti koulutuspäivien lisäksi mm. kuukausittaisissa Kompassihetkissä. Hetkissä käydään läpi koulutuksen ajankohtaisia asioita ja opiskelijoiden omia käytännön kysymyksiä.


Yhteisten hetkien lisäksi panostamme henkilökohtaiseen tuutorointiin ja työnohjaukseen. Haluamme tarjota jokaiselle opiskelijallemme tukea juuri silloin kun hän sitä tarvitsee, ja joskus myös silloin kun ei tiennytkään tarvitsevansa. Koulutuksen käännekohdissa, oman elämän yllättäessä, omaa tulevaa polkua miettiessä on aina tarjolla sparrausapua. Osin nämä ovat valmiiksi koulutukseen aikataulutettuja työnohjauksia, osin tarpeen mukaan apuun tulevia “nostureita”. 


Sama koskee myös omaa ohjaajan työtäsi ja liiketoiminnan suunnitelmiasi. Liiketoiminnan koulutuksemme myötä apua on saatavilla ja sitä kannattaa käyttää. 


Oman koulutusryhmäsi ja kouluttajien lisäksi koulutusvuoden aikana sinulle tulee tutuksi Method Putkisto -ohjaajayhteisömme. Kun tulet opiskelijaksemme, olet jo osa yhteisöämme. Tapaat ohjaajakollegoita kuukausittaisilla aamukaffeilla, yhteisillä Tieto&Taito-päivillä ja muilla koulutuspäivillä.


Kehitämme yhä vahvemmin myös opiskelijoiden ja ohjaajien tiimityötä Method Putkisto -ohjaajien Putkisto Cloud Online Studiossa. Putkisto Cloudissa pääset jo koulutuksen aikana työskentelemään ohjaajien kanssa observoiden ja emännöiden tunteja. Pääset halutessasi sinnemyös tekemään ohjausharjoitteluasi. Ja kunhan valmistut ohjaajaksi, Putkisto Cloud voi hyvinkin olla alusta, jolla itse teet tätä työtä!


Method Putkisto Instituutin koulutus muuttuu ja kehittyy ajassa


Olennaista on, että metodin ydin säilyy. Ohjaajakoulutus, kuten koko Method Putkisto, pohjaa samalle perustalle kuin Marjan luodessa sitä yli 30 vuotta sitten. Vahva pohja on kuin peruskallio, jonka päällä voidaan elää ajassa ja kehittää parhaita käytäntöjä kehityksen ja oppimisen ilon välittämiseksi. Voisiko koulutusvuosi siis ollakin suorituksen sijaan kehoa ja mieltä muuttava, innostava ja inspiroiva elämys? Tule mukaamme kokeilemaan ja kokemaan se itse! 


Ulla Pesola, MP Diplomiohjaaja, MPHL, MPKK, MPP, MPP laite, MPKO, MP Body Up ja ITR -ohjaaja, kouluttaja.Opiskele Method Putkisto ohjaajaksi.


Lataa ohjaajakoulutuksen infopaketti tästä >


Osallistu - Su 24.3.2024 klo 11.00 alkaen, We Love You Summit, maksuton verkkolähetys, Ilmoittaudu tästä >

Upeita palkintoja ja tarjouksia!

Satumaista hyvinvointia - mukana mm. Satu Silvo & Marja Putkisto

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comentários