top of page
In English

Perjantaipizza vei palautumisen ohjelmaan, miten tässä näin kävi?


Kaksi vuotta sitten pizzanhakureissulla huomasin Facebookissa ilmoituksen Method Putkisto Instituutin koulutusinfosta. Ilmoittauduin sen enempää miettimättä infotilaisuuteen. Kuuntelin mielenkiinnolla Method Putkiston tarjoamia erilaisia koulutusmahdollisuuksia ”pilateksesta kasvojumppaan”. Yksi koulutus kolahti itseeni selkeästä vahvempana muista - Kevytohjelma.


Onko sinulla mennyt joskus jalat alta?Nyt en tarkoita elämän rakkauden kohtaamisesta tai liukastumisesta, vaan jotain muuta, jotain mikä voi aiheuttaa pelkoa, turhautuneisuutta, ärtymystä, totaalista väsymystä, voimattomuutta. Minulla on mennyt - parikin kertaa. Ensimmäinen kerta tuli eteeni kesken sunnuntaikävelyn. Jalkani eivät yhtäkkiä kantaneet minua, en kyennyt ottamaan askeltakaan. Mieheni joutui hakemaan minut kotiin autolla tienposkesta, sillä kaikki voimani olivat kadonneet.


Tarvitsin aikaa palautua, niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Suorittaminen, kiire, stressi ja vuosien unettomuus olivat kuluttaneet minut loppuun. Kehoni oli antanut aiemmin erilaisia hälytysmerkkejä, mutta olin sivuuttanut ne ja jatkanut arjen pyöritystä entiseen malliin. Tällä kertaa saatu hälytysmerkki ei antanut enää vaihtoehtoa, hengittäminenkin vaati suuria ponnistuksia. Akku vain loppui. Oli tullut aika pysähtyä, jotta matka voisi jatkua.
Oletko sinä ollut joskus samassa tilanteessa? Onko elämäsi täynnä aikatauluja ja tekemättömiä tehtäviä? Ajatteletko palautuvasi vapaa-ajalla, viikonlopun aikana, seuraavalla lomalla, joskus sitten kun on aikaa? Tuntuuko, että arki on pelkkää selviytymistä?


Sattuma oli heittänyt eteeni mahdollisuuden ja reilun viikon miettimisen jälkeen olin takaisin koulunpenkillä, mutta nyt en ollutkaan opettaja vaan oppilas. Opiskeluni palautumisen äärellä oli alkanut. Ensimmäistä kertaa eläessäni työskentelin ja opiskelin oman kehoni parissa.


Palleapiste, atlasnikamapiste, vagushermo, nilkkapumppu - käsitteitä ja asioita, jotka vaativat keskittymistä, oivalluksia, hermottamista ja ennen kaikkea kärsivällisyyttä. Välillä tuntui, etten ymmärtänyt lainkaan mistä tunneilla puhuttiin. Yllättäen huomasin olevani sekä keho- että kielikurssilla, sillä Method Putkisto -menetelmän kieli oli jotain muuta, mihin olin aiemmin tottunut. Nyt ei myöskään jumpattu - tässäkin vähemmän on enemmän. Sai luvan päästää irti kaikesta vanhasta ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Uskoa alitajunnan voimaan. Palautuminen - sitä ei voinut suorittaa.


Method Putkisto on ”oppi omasta kehosta”, työskentelyä sisältä ulospäin. Opin vähitellen havainnoimaan ja kuuntelemaan kehoni tuntemuksia. Olin vuosikausia vältellyt tai en ollut tunnistanut kehoni viestejä. Ymmärsin, että palautuminen on eri asia kuin lepo ja voin itse liikkeen avulla käynnistää kehossani palautumisen mekanismin! Oivallus, etteivät aivot osaa erottaa hyvää ja huonoa stressiä, oli itselleni tärkeä havainto.


Vähitellen pystyin irroittautua vanhasta. Kehoni luopuessa kireyksistä mielikin vapautui. Huomasin palautumiseen keskittyvän Kevytohjelman myötä saaneeni lisää energiaa ja aloitin myös MP Kasvoklinikka-, Original- ja Face Up- ohjaajakoulutukset. Kaiken tämän mahdollisti MP Kevytohjelma, joka auttoi minua ymmärtämään palautumisen merkityksen elämässä. Opin kuinka palautuminen on tärkeää ottaa osaksi päivän rutiineja samoin kuin hampaidenpesunkin. Palautua voi jo ennen seuraavaa lomaa!


Tuntuuko, että haluat elämältä jotain enemmän ja olet jäänyt paikoilleen?


Haluatko oppia palautumaan keskellä arjen kiireitä? Uskallatko tehdä vähemmän ja luottaa, että saat silti enemmän?


Jos vastauksesi on kyllä, olet sydämellisesti tervetullut tunneilleni Tampereen Method Putkisto Pop Up Studiolle. Ohjaan studiolla kehon ja mielen palautumista edistävää MP Kevytohjelmaa sekä kasvojen ja ylävartalon hyvinvointiin keskittyviä MP Kasvoklinikka-tunteja.


 

Mitä asiakkaat ovat kertoneet tunneistani?


”Olet lämmin, huomioit asiakkaat luontevasti ja kohtelet tasa-arvoisesti. Sinun ohjauksessa on helppoa ja turvallista olla. Osaat asiat sillä tavalla syvällisesti, että voit edetä rennosti ja kiireettömästi välttäen liian puhumisen karikon. Erityistä sinun ohjauksessasi on ilmapiiri tunneilla, johon onnistut luomaan henkisen ja fyysisen kokonaisuuden. Minulla on tunne, että onnistun juuri sellaisena kuin olen.”

-Kirsti


”Anun ääni on lempeä, rauhallinen ja selkeä. Ohjeita on helppo seurata silmät kiinni ja ilman ryhmän tukea. Tuntui kuin olisin läsnä tunneilla muun ryhmän mukana, vaikka osallistuin etänä 300 km päästä. Anun käyttämät mielikuvat loivat tunnelmaa ja auttoivat liikkeiden hahmottamisessa. Kevytohjelma on loistava vastapaino arjen stressille ja kiireelle. Havaitsin pikkuhiljaa jakson aikana käyttäväni ohjelman liikkeitä pieninä pisaroina arjen keskellä.”
-Minna


©Anu Järvelä

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

1 Comment


Ulla Pesola
Ulla Pesola
Oct 20, 2022

Palautuminen arjen keskellä. Ei odottaen viikonloppua tai seuraavaa lomaa <3

Like
bottom of page