top of page
In English

Eroon kaksoisleuasta ja iho kiinteäksi 

Taidamme kaikki kauhistua tajutessamme, kuinka salakavalasti iho alkaa roikkua ja veltostua. Kasvoille kertyneestä rasvasta on hankala päästä eroon, aivan kuten vartalolle keräytyneestä rasvasta. Poskille ja alaleuan alueelle muodostunut ylimääräinen rasva peittää kasvojen piirteet ja antaa pöhöttyneen vaikutelman. Kunpa kaksoisleuka olisikin aina vain rasvan kerääntymistä! Kaksoisleuka voi ilmaantua myös normaalipainoisille ja hoikille.


Kaksoisleuka saattaa johtuu ylipainon sijaan roikkuvasta kaulan ja kasvojen ihosta.

Veltostunut iho on mielenkiintoinen, kunhan syitä velttouteen alkaa ymmärtää. Laajapintainen ja kalvomainen iholihas, platysma peittää kaulan. Se kiinnittyy solisluiden alle dekoltee-alueelle, kattaa koko kaulan ja jatkuu aina leuan yli. Iho toimii siis platysma-lihaksen kiinnityspintana.


 Monet tekijät voivat vaikuttaa kaksoisleuan syntyyn:

 • rasvan määrä kehossa

 • geenit, leukalinjan luuston rakenne

 • kaulan ja pään asento.


Vähennä rasvaa ja kiinteytä kaulaa

Me kaikki haluamme päästä kaksoisleuasta eroon pikimmiten, mieluiten lopullisesti ja kiinteän kaulan. Platysma kaulaa peittävä iho lihas  sekä iho että lihas.  Siksi sen kunto nopeasti paljastaa aina todellisen ikämme. Kaulan  lihakset vaativat sekä ihon verenkierron aktivointia että vahvistamista. Kaulan tuettu asento yhdessä iholihaksen kanssa nostaa ja kantaa myös ryhtimme. 


Kasvojen lihaksistoa voi vahvistaa harjoittelulla ja kaulan kiinteyttäminen olisikin hyvä aloittaa ajoissa. Jos ylipaino on kaksoisleuan syntymisen takana,  ylimääräisten kilojen karsiminen kannattaa. Lisäksi jo muutamilla helpoilla harjotteilla voit vaikuttaa kaulan ja leuan alueeseen, jolloin kaula säilyy elastisena ja nuorekkaana.

 

Katso kokonaisuutta

Kasvot ovat olemuksemme keskiössä. Kasvojen lihakset muuttuvat sitä mukaa kun ryhti huononee tai paranee. Näytät vuosia nuoremmalta, kun parannat ryhtiäsi ja lisäät omaa energisyyttäsi. Kasvot rentoutuvat välittömästi kun kehon linjautuu keskilinjalleen. 

 

Aivot tarvitsevat happea ja verta toimiakseen. Kasvojen ja samoin koko kehon hyvinvoinnille on olennaista, että niskanikamien välillä on riittävästi tilaa, jotta niskan hermot eivät joudu puristukseen. Ryhdin ripustuessa oikein nikamien välillä on tilaa, ja hermoilta poistuu puristusta. 


Alaleuan asento vaikuttaa kaularangan kautta niskaan ja siten koko kehon asentoon. Stressipurenta lyhentää lihaksia ja kireät lihakset työntävät leukaa liikaa eteenpäin. Leuan alla olevat mylohyoideus-lihakset menettävät yhteyden kallonpohjaan kiristyen ja lyhentyen. Tämä jos mikä vaikuttaa kaksoisleuan syntymiseen, kurkunpään liikkeeseen ja jopa hengitykseen.


Kaulan, leuan ja kasvojen lihaksia vahvistavalla kasvojumpalla voi pienentää kaksoisleuan kokoa, kiinteyttää kaulaa  ja parantaa leukalinjan ulkonäköä. Oikein tehdyillä leuan lihaksistoa jumppaavilla harjoitteilla voi olla huomattava vaikutus koko kehon asentoon sekä lantion ja selkärangan kipujen poistoon ja ennen kaikkea kaulan kannatukseen. Hassua, mutta usein onnistuakseen harjoitteet vaativat hymyä!


Ihan ensimmäisenä kannattaa rentouttaa leuka, jolloin niska pitenee ja pää asettuu oikeaan linjaan ryhdin jatkeeksi. 


Purenta tuntuu ohimoissa ja näkyy silmistä

Kasvojen lihaksiston hyvinvoinnin perustana on symmetrinen ja terve purenta. Kasvojen lihastasapainoon ja terveyteen vaikuttaa ylivoimaisesti eniten se, millä tavalla, milloin ja kuinka paljon purentalihaksia käytetään. Voidaan väittää, että kasvot eivät koskaan ole rennot tai pääse avautumaan ”kauneuteensa”, ellei purenta ole tasapainossa tai niskan kannatus kunnossa.


Ohimot ovat kuin heijastuspinta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistamme. Ohimolihas (temporalis) on myös purentalihas, joten purentahäiriöiden aiheuttamat jännitykset vaikuttavat välittömästi silmien ulkonurkkiin. Tämä näkyy silmien siristyksenä ja tuntuu silmien väsymisenä. Usein kiinnitämmekin huomiota ohimoihimme vain särkyjen myötä. Ohimoluut sijaitsevat pään molemmilla puolilla, korvien ympärillä. Ohimoluissa sijaitsevat leukanivelten nivelkuopat.


Hampaita tulisi puristaa yhteen vain ruokaa jauhettaessa, ja niiden tulisi kuormittua tasaisesti vastakkaisten hampaiden osuessa toisiinsa. Uusi paikka hampaassa saattaa aiheuttaa leukanivelen ja sitä liikuttavien lihasten kipeytymisen. Pienikin muutos hampaiden korkeudessa saattaa heijastua koko kehoon. Lisäksi hampaat ja ikenet kertovat yleiskunnostamme: stressin määrästä (purennan häiriöt), immuniteetin laskusta (ientulehdukset) ja huonosta ravinnosta.


Puhuessamme ylä- ja alahampaiden välillä tulisi säilyä riittävä etäisyys. Jos ylä- ja alahampaat (eli ylä- ja alaleuka) ovat puhetta tuotettaessa liian lähellä toisiaan, purulihakset kiristyvät. Ilmelihasten tulee ”voittaa” purennan lihakset ilmaisussa, mutta purennan lihakset ovat vahvoja ja ottavat helposti ylivallan ilmelihaksilta. Purulihaksilla hymyileminen ei ole tavaton näky.


Leukanivelen tarkistus

 • Aseta etusormet leukanivelten päälle ja avaa leuka hitaasti.

 • Seuraa leukaluun liikettä: avautuessaan leukanivel liikkuu hieman eteenpäin ja vasta sitten suu aukeaa.

 • Varo liian suuria vinoja leuan liikkeitä, ettei leukanivel käänny sijoiltaan. Näin voi käydä myös syvään uneen nukahtaessasi, jolloin leuka saattaa kääntyä väärään asentoon.

 • Jos leukanivel lonksuu, liikkuu sivusuuntaisesti tai jos kärsit ristipurennasta, ota yhteyttä hammaslääkäriin ja keskity purulihasten harjoittamiseen ja rentouttamiseen.

 • Jos leuan ympärillä olevat lihakset ovat kireät, leuka työntyy eteenpäin, pää kallistuu taaksepäin, hartiat nousevat, rintaranka köyristyy ja niskakyhmy alkaa kehittyä.

 • Aivoissa sijaitsee kasvojen ja koko kehon toimintojen ohjauskeskus ja itse kasvot ovat kuin näyttöpääteruutu. Aivot ja selkäydinkanavava (selkärangan sisällä) muodostavat keskushermoston, jonka läpi kulkee hermojuuria. Hermoimpulssit välittyvät niiden kautta kaikkialle kehoon välittäen signaaleja lihaksistoon. 

 • Puhuessamme ylä- ja alahampaiden välin tulisi säilyä sormen paksuisena. Huultenja poskien tulee liikkua puhuessa eteenpäin – ei sivusuuntaisesti.


Tässä sinulle ensiapua. Tärkeintä kaksoisleuasta eroon pääsemiseksi on säännöllinen harjoittelu. Jo 10 minuuttia päivässä riittää, jos harjoittelu on säännöllistä.


Saukko


Tällä Saukko-venytyksellä voit vähentää kurkun yläosan kireyttä. Leuan alla olevien lihasten kireys vaikuttaa myös kaksoisleuan kehittymiseen.


 1. Kierrä olkapäät taakse ja pudota hartiat alas. Kohota kasvojasi kohti kattoa, pidä niska pitkänä.

 2. Aseta sormenpäät solisluiden päälle. Keskity kaulalihaksiin, jotka kulkevat solisluiden alaosasta aina alaleukaan asti (iholihas eli platysma).

 3. Hengitä keuhkojen yläosaan. Ankkuroi kaulan lihas vetämällä sitä hivenen solisluun yli lattiaa kohti. Nosta ja työnnä leukaa ylöspäin.

 4. Syvennä venytystä ja nielaise uloshengityksen aikana. Nielaistessa tunnet venytyksen kurkun yläosassa. Samalla saatat tuntea myös kurkussasi olevan jännityksen. Samalla saat tuntuman leuan alla oleviin lihaksiin ja voit kohdistaa venytyksen myös kurkunpäätä ympäröiviin lihaksiin. 

 5. Kääntämällä hieman päätä voit keskittää venytystä enemmän leuan sivulle.


Eiköhän leukalinja tästä parane! 


Kiinteään leukaan kannustaen, 

Marja  


Kaksoisleuasta kauniiseen leukalinjaan on viiden päivän täsmäkurssi Marja Putkiston opissa. Kurssi perustuu kirjaan Kasvojumpalla kauniiksi. Opit parantamaan leukalinjan muotoa, estämään kaksoisleuan kehittymistä ja kaunistut!


 

Kaksoisleuasta kauniiseen leukalinjaan -täsmäkurssi & kirja Osta tästä >


 

Seuraava 3D Kasvoklinikka -ohjaajakoulutus alkaa su 17.3.2024. 

Marja Klubissa kaunistetaan kasvoja joka päivä

Seuraava jakso alkaa ma 26.2.2024


Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page