top of page
In English

Kipeät jalat, pohje jumissa ja jalat turpoavat - mikä avuksi?Onko innostus kateissa, resurssit vähissä tai happi lopussa? Tiesitkö, että jalat ovat oleellinen osa tasapainoaistia ja tunnetta siitä, missä olen?


Laahustatko tai töpötätkö elämäsi läpi? Köpötätkö tai lyllerrätkö? Nämä kaikki kävelytyylit liittyvät pohkeisiin. Olisiko aika saada ‘jalat käyntiin’ ?!

Kaikki haluamme liikkua hyvin. Miltä tuntuisi jos juokseminen olisi kuin lentoa, töihin voisi loikkia ja varpaille nousta kuin keiju? Entäs jos pohkeet toimisivat kuin haitarit ja pohjelihaksen voima lisäisi elämäniloa jokaisella askeleella? Supistuessaan ja rentoutuessaan pohje pumppaa kehon toisena sydämenä verenkiertoa ylöspäin. Eikö elämä olisi ihanaa ja bussiin juokseminen ilo!


Miten siis saavuttaa vahvat ja joustava ja kauniit pohkeet ilman, että ne paksuuntuvat?


Pohkeen lyhyys aiheuttaa nilkkoihin jäykkyyttä ja ponnistuksen puutetta.

Tämä vaikuttaa myös psyykeeseen ja aiheuttaa tunteen, ettei elämässä oikein pääse eteenpäin. Ei ainakaan voi pinkaista tai pomppia helposti. Imunestekierto ei jaksa pumpata ja jalat turpoavat.


Pohkeet joustamaan ja nilkkoihin tukea


Pohjelihas on kuin toinen sydän, sillä sen supistuminen ja rentoutuminen pumppaa verenkiertoa ylöspäin. Jos pohjelihas on jumissa, virtaus loppuu ja koko keho tuntuu tukkoiselta. Pystyasennossa pohje aistii tasapainon, ja kun lihas heikkenee tai kiristyy, se vaikuttaa kykyyn korjata tasapainoa.


Pohkeita ja nilkkoja voi hoitaa ja niiden toimintakykyyn voit vaikuttaa itse. Kun jalat tuntuvat painavilta, jo pelkkä jalkojen liikuttelu tai kävely tuo helpotusta. Päivittäinen jalkajumppa ja kävely vaikuttavat koko kehoon ja oikein suoritettuna ovat kuin päivän energiapommi. Paras tapa ennaltaehkäistä lihasvammoja on viikottainen harjoittelu.

Hyvässä harjoittelussa opit yhdistämään pohjejumpan jalkaterää hoitavaan ja kuntouttavaan harjoitteluun.


Pohjekipu voi johtua useasta eri syystä. On tärkeää selvittää ammattilaisen vastaanotolla, mistä pohjekipu johtuu, jotta kipua voidaan hoitaa oikein. Jalkaterän ongelmat ilmenevät yleensä kipuina, jotka tuntuvat etenkin kävellessä. Valtaosassa syy kipuihin on jalkaterän asennossa ja toiminnassa. Tämä heijastuu pohkeisiin.


5 liikkeen täsmäkurssi

Pohjejumppa alkaa jalkaterien lämmittelyliikkeillä ja jalkaterää vahvistavilla harjoitteilla, jotka samalla vahvistavat ja venyttävät jalkaterän lihaksia sekä lisäävät jalan nivelten liikkuvuutta.

Tarkoilla venytysharjoitteilla lisätään liikkuvuutta. Samalla opit antamaan itse itsellesi manuaalista terapiaa. Venyttelyt etenevät lihasryhmä kerrallaan.

Lisäämme harjoittelun pohjelihasten vahvistusharjoitteet ja hienomotoriikkaa parantavat liikkeet kuten pienet hypyt. Osteoporoosia ehkäisevät luustoa täräyttelevät iskuharjoitteet. Näiden lisäksi voit hyvin tehdä pieniä pyrähdyksiä, juoksuaskeleita, tanssia ja loikkia. Kotona voi käyttää musiikkia ja illan päätteeksi lämpimiä kylpyjä ja kylmä/kuuma-suihkuja.

Jos normaali päivääsi kuuluu hyppyjä, suunnan muutoksia, jarrutuksia, portaiden nousuja ja laskuja, jotka kaikki luonnollisesti jumppaavat jalkoja, olet onnekas.

Taitoa onkin tunnistaa, kuinka käyttää kehoaan liikkumisen aikana ja milloin tarvitset lepoa ja rentoutumista. Toisin sanoen sinun tulee tietää mikä riittää.

Voit päivittäin korjata lihastasapainoasi ja parantaa lihaksen toiminnallisuutta ja sen kautta koko kehoni hyvinvointia.

  • TOIMINTA - Kuvittele pohje aistina, joka tiedottaa aivoja pystyasennosta ja aivot osaavat hermottaa tasapainoa.

  • KYVYKKYYS - Kun lihaksen voima, elastisuus ja toimintakyky paranevat, kykyäsi korjata tasapainoa paranee, millin tarkasti.

  • KORJAAMINEN - Opi kuinka venytykset kohdennetaan tarkasti ja samalla opit tuntemaan ja tunnistamaan kehoasi ja sen, mitä tapahtuu, kun lihas pitenee. Silloin se voi myös supistua tehokkaammin, sillä venyttely vahvistaa. Huippu juttu!

Tästä se alkaa: Itsehoito pohjekipuun


Jalkapohjan virkistys


Tavoite/vaikutus: Herkistää jalan sensomotoriikkaa. Aktivoi jalkapohjan lihaksistoa ja imunestekiertoa aina jalkapohjista lähtien ylöspäin polvia kohti. Tarvitset liikettä varten piikkipallon. Aseta seisten oikea jalka piikkipallon päälle niin, että pallo jää päkiän alle.


Pyöritä palloa kevyesti, mutta älä paina: ensin päkiän alla, sitten jalkaholvin, kantapään ja lopuksi jalan ulkosyrjän alla. Pidä nilkka rentona. Paina vasenta tukijalkaa voimakkaammin kohti lattiaa ja vakauta näin vartalo. Aktivoi samalla ydintuki. Lisää oikean jalan painallukseen voimaa. Oikea jalka liikkuu, vasen vakauttaa. Käytä liikkeeseen niin paljon aikaa kuin haluat. Toista sitten toiselle puolelle.


Minulle kaikkein tärkein hetki on se, kun Method Putkisto tunnin lopussa jalkani kytkeytyivät maahan ja katseeni kohosi horisonttiin. Se oli minulle kehitykseni vedenjakaja hetki. – Anna Maria Pääkkö

Pohkeet joustamaan ja nilkkoihin tukea -täsmäkurssi


Tule mukaan Marja Putkiston ohjaukseen 5 päivän verkkokurssille, jolla virkistät, kaunistat ja vahvistat pohkeet ja jalkaterät kesäksi!


Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page