top of page
In English

Äänellä kasvojen luonnollinen kohotus ja persoona säihkymään!

Tiedämme, että kehon kieli on vahva kommunikoinnin väline, jolla voimme vaikuttaa, mutta tiesitkö, että jos ääni on väärässä paikassa, niin kasvot roikkuvat ja vatsa tulee ulos?


Harrastatko laulamista? Mutta miten on puheäänen laita?


” Miten niin en osaa puhua? Mitä tarkoittaa, että puheääni ei asetu oikeaan paikkaan? APUA, taasko uusi ongelma! Taasko täytyy jotain jumpata?


Jos minulta kysytään, ilman muuta puheääntä täytyy huoltaa. Mietipä hetki, miltä kuulostaa rasittunut karhea, valuva tai vuotava ääni. Vertaa sitä selkeään sointuvaan ääneen. Mietipä sitten, miltä kasvot näyttävät, kun ääni on pudonnut ja siirtynyt taaksepäin kurkkuun tai kun sen resonanssipiste asettuukin eteen ja ylös.


Kun asetat äänesi oikein, kasvolihakset kohoavat.


Parhaimmillaan maalaat ja välität äänelläsi tunnetiloja, joita kasvosi ilmeet selkeyttävät. Silloin on helppo sanoa se, mikä sinulle on tärkeää. Sanonta ‘seisoo sanomansa takana’ viittaa myös ryhtiin, jota tarvitaan terveen äänen tuottoon. Tätä ei tule sekoittaa esittämiseen, jolloin ‘asetellaan naamataulua’, mikä herättää usein vain ärsytystä.


Ääni paljastaa sekunnin murto-osassa ilon, surun, kiukun, epävarmuuden, vireystilan ja jopa asenteen. Aina eivät päätelmät ole oikeita, mutta aina ääni on käyntikorttisi ja sen muotoon vaikuttaa kasvolihasten käyttö. Voi sanoa, että kasvot kehystävät ääntä ja kokoavat persoonallisuuden. Tietoisuus on karismaa, sen haltuunotto voimaa.


Selkeys syntyy artikuloinnista ja äänen sijoittamisesta. Kunkin kirjaimen tulee erottua puheesta.


Kun ääni kantaa, sen tuottamiseen ei mene turhaa energiaa. Äänen tuottoa tulee huoltaa ja tämä tarkoittaa käytännössä ihan yksinkertaisia kasvojumppaharjoituksia. Niiden kautta tiedostat ja tunnistat, ja ajan oloon vaikutat äänen sointiin, äänen sijoitukseen ja artikulaation muotoon.


Tämä on FACE UP Kasvojumppaohjelmani mielenkiintoisin osa, ja myös palkitsevin: kasvot kohoavat ja näytät ja kuulostat paremmalta.


Aika ajoin on hyvä kysyä, miten sinun taitosi ilmaista itseäsi kasvojen ja äänen kautta kehittyy.


Ääntä voi ja tulee huoltaa. Kun sitten mielenkiinto herää, miksipä et jatkaisi harjoittelua pidemmälle. Kehonkieltä voi oppia käyttämään luontevasti myötätunnon ja myötäinnon ilmaisuvälineenä. Äänen käyttökin on kehonkieltä. Huudahdukset ja hyväksyvät hyminät ovat osa kehollista ilmaisua ja oleellinen osa ihmisten välisen ilmapiirin luomista.


Onhan tässä pohtimista.


Entäs jos tänään hymistään? Sitten se laulukin sujuu!


Hymisevin terkuin,

Marja


 


Tässä Persoona säihkymään ja ääni kantamaan -täsmäkurssi, jolla opit ensiaskeleet ja pääset juonesta kiinni. Jokaisen äänityöläisen must-kurssi. Yksinkertaisia harjoitteita päivittäiseen äänenhuoltoon. Kurssi alkaa su 11.12.2022. Sisältää:

  • live-tunnin Marja Putkiston ti 13.12.2022 klo 18-18.45 opissa ja tallenteen.

  • Verkkokurssin kotiharjoittelun tueksi. Sisältää opetusvideot harjoitteisiin. 

AJATUKSIA, BODY UP - Hyvä ryhti ja liikkumisen vapaus -kirjasta, Gummerus

  • Ihmisen kohtaaminen - Katse johtaa liikettä, mutta ääni koskettaa. Hyvää oloa ei voi esittää, positiivinen ja kannustava energia pitää ryhtiä yllä – ja toisinpäin. Ihminen myötäilee kehollaan aina toista ihmistä ja vaistoaa ilmapiirin sekunnin murto-osassa.

  • Muutos vaatii ihmisen kohtaamista - Tämä ei aina vaadi sen kummempia toimenpiteitä kuin hetken kestävää aitoa rikkoutumatonta läsnäoloa.

  • Läsnäolo - Kun ihminen alkaa tiedostaa omaa olemistaan, koko kehon hermotus paranee ja tasapainottuu.

  • Jokainen meistä vaikuttaa omalla, pienellä panoksellaan suureen kokonaisuuteen. Näin eleet tai eleettömyys ja ymmärryksen hiljainenkin osoittaminen ovat hetkeen kuuluva ratkaisu. Tästä syntyy dialogi, joka joko avaa tai sulkee vuorovaikutuksen. Eri tilanteiden hallinta vaatii kehonkielellistä ketteryyttä.

  • Kulttuuri rakentuu vuorovaikutuksesta. Jos siis Some kutsuu olemustamme alas ja sisäänpäin, samanaikaisesti lihasmuisti kehittyy – hiljaa ja huomaamatta. Työ tapahtuu siis enenevässä määrin teknolaitteiden välityksellä, ei suorassa kontaktissa toiseen ihmiseen.©Method Putkisto Finland Oy

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page