top of page
In English

Kun kasvoni eivät enää näyttäneet minulta

“Hymyilisit edes vähän.” Hätkähdin. Jo toisen kerran saman päivän aikana ohikulkija tokaisi minulle näin. Ensimmäinen reaktio oli ärtymys - eihän noin voi toiselle sanoa. Seuraavaksi pintaan nousi hämmennys, minäkö muka, peruspositiivinen tyyppi, näyttäisin jotenkin tympeältä.


Sitten iski todellisuus.

Arki, elämä, työ tietokoneen äärellä olivat antaneet kasvoilleni hiipiä “virkailmeen”. Aloin havainnoida itseäni, ja toden totta, silloinkin kun oloni oli varsin hyvä, kasvoni olivat nurin. Silmät roikkuivat, samoin suupielet, ja jotain ihmeellistä tapahtui otsallani, joka sai minut näyttämään tympääntyneeltä silloinkin kun maailma tuntui hymyilevän.


Miten saisin oman olemukseni viestimään olotilaani? Miten saisin kasvoni taas näyttämään minulta?


Tästä tarinasta on jo 8 vuotta. Sen jälkeen olen MP Kasvoklinikan kautta löytänyt jo paljon apuja kasvojeni tasapainoon ja yleiseen olotilaani. Kuitenkin vasta Face Up 6 viikon ohjelmalla aloin todella löytää yhteyttä kasvojen ja oman persoonani välillä: Miten voin kasvoillani ilmentää sitä miten voin - ja ymmärtää sen vaikutuksen myös muihin.


Face Up -kurssilla ensimmäiset viikot käytetään pohjustavaan, kasvot persoonaan kytkevään “maaperän möyhimiseen”. Siis todellista aivojumppaa kevyempien harjoitteiden vastapainona. Kun vuorossa sitten oli kasvojen muotoilun harjoitusviikko, huomasin kasvojeni muuttuvan ihan pikavauhtia. Poskipäät nousivat, huulet reagoivat ja katse avartui. Kun katsoin peiliin, hätkähdin. Ovatko nuo todella omat kasvoni? Oli jopa vaikea tunnistaa peilistä muuttunutta katsojaa.


Vaikka muutos oli jopa hämmentävä, se, miten kasvoni nyt kuvastivat olotilaani tuntui suorastaan tasapainottavalta. Ihan kuin olisi kasvojen kautta saanut jalat maahan! Ja tuntuipa sitten tosi hyvältä palata jälleen herkistelemään. Tutkimaan kasvojaan, reaktioitaan ja harjoitteiden vaikutusta. Paljonko niissä on fyysistä, lihastasapainoa muuttavaa, hermotusta herkistävää. Ja paljonko on omaan persoonaan, olotilaan ja jopa identiteettiin liittyvää ja vaikuttavaa. Ja erityisesti: miten nämä toimivat yhdessä.


Kasvojumppa, minkälainen vain, osuu herkimpään ja avoimimpaan, alttiimpana olevaan alueeseemme. On siis suuri merkitys, miten lähestyt kasvojasi. Mieleeni on jäänyt yksi Face Up tunnin aloitus, jossa Marja puhui kunnioituksesta omia kasvoja kohtaan. “Lähesty niitä kunnioittaen.” Miten ihana ja tärkeä ajatus.


Reaktioni tarinan alun ohikulkijoiden kommentteihin oli toki aikanaan käydä soitellen sotaan. Minun täytyy muuttaa kasvojani, saada niillä tapahtumaan jotain. Kuitenkin jokainen meistä kantaa kasvoillamme ja kehossamme omaa historiaamme, kaikkea tapahtunutta, kaikkea koettua. Omalla historiallamme on arvo. On ollut syy miksi omat kasvoni ovat aikanaan saaneet pintaansa “virkailmeen”, erilaisen perusilmeen kuin minkä itse koin omakseni. Pohjimmiltaan joka tapauksessa mieli ohjaa lihaksia, ja uskon että näiden kahden ohikulkijan lausahdukset antoivat minulle tosi tärkeän herätyksen asiaan.


Kunnioitetaan itseämme ja kasvojamme ja lähestytään niitä mielenkiinnolla ja tutkien. Tutustutaan itseemme. Tästä on kyse Method Putkistossa ja Face Upissa, ja siksi harjoittelu on niin mielenkiintoista, vaikuttavaa ja palkitsevaa. Uskallan väittää, että siksi myös sen vaikutukset voivat olla niin perustavanlaatuisia ja pitkäaikaisia.


Tervetuloa tutkimusmatkalle itse kokemaan tämän harjoittelun vaikutukset. Seuraava Kasvojumpalla kauniiksi, 6 viikon superohjelma alkaa online 5.9.2022. Nähdään siellä!


Ulla


Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page