top of page
In English

Kauhistus, mitä tehdä niskapatille?

Kukaan ei halua vanhentua ennenaikaisesti. Niska- ja hartiajumit muuttavat ulkonäköä ja kasvoja. Lue, miksi emännän kyhmy kasvattaa kaksoisleukaa.


Niskapatti eli emännän kyhmy kuului ennen vanhan ihmisen profiiliin. On ajan ilmiö, että nuorillekin ilmaantuu niskapatti, jota kutsutaan nyt someniskaksi. Oire on merkki ajan muutoksesta. Mitä siis on tapahtunut?


Digilaitteiden käytön myötä päämme kallistuu ja liukuu eteenpäin kuormittaen niska- ja hartiaseutua. Tänään suurimmalla osalla runsaasti mobiililaitteita käyttävistä kaulan ja niskan lihakset ovat heikot. Tämä vaikuttaa myös kasvoihin ja muuttaa ilmeen. Niskakyhmy kertoo siitä, että niskaa ja hartiaseutua rasitetaan ja ihminen kantaa kuormaa.

Siitä, kuinka paljon kaula ja niska vaikuttavat kasvojen lihaksistoon ja ulkonäköön, ei olla tietoisia.


Kaulaa kutsutaan elämänlangaksi, eikä syyttä. Kun kaularanka on tuettu ja pään asento linjassa selkärangan kanssa, pään verenkierto paranee, koko kehon hermotus toimii, silmät sekä kaulan ja hartiakaaren muoto kaunistuvat, immuniteetti vahvistuu ja vireystaso paranee.


Kysyimme Marjalta Method Putkisto -ohjaajien esittämiä kysymyksiä. Katso alta:


Puhut Marja siitä, että kauneudenhoito todellakin voi olla holistinen ja kokonaisvaltainen kokemus. Miksi kaulaa kannattaa hoitaa ja niskaa vahvistaa?


Mietipä seuraavaa: pään ja rintakehän painoa jakaa hartiakaari. Se muotoilee ylävartalon ryhtiä ja on selvää, että jos niskapatti alkaa kasvaa, se vääntää rydin kumaraan. Patti niskassa on itse asiassa merkki aineenvaihdunnan häiriintymisestä. Kasvaessaan kudos usein myös tulehtuu. Nestekertymä on kehon tapa puolustautua ja usein merkki tulehtuneesta kudoksesta. Ihminen väsyy ja kokonaisvaltainen hyvinvointi kärsii, kun niska jäykistyy. Kun leukalinja putoaa, kaksoisleuka on myös merkki kaularangan liikkuvuuden estymisestä. Jomottava päänsärky on jo sitten isompi juttu, mutta kertoo aina hartiaseudun jännittämisestä. Vähemmän puhuttu asia on, että myös kasvojen aineenvaihdunta ja ilme muuttuvat. Eiköhän tässä ole jo tarpeeksi syitä miksi asiaan on hyvä puuttua.


 

Kun someniska painaa, kuinka niskakyhmyn voi sulattaa?


Aluksi, testaa itseltäsi, onko sinulle kasvamassa someniska.


Laita kämmen rinta- ja kaularangan liittymäkohtaan, joka sijoittuu selän puolella yläselän ja niskan liitoskohtaan. Onko sinulla tässä pehmytkudoskertymä, joka muistuttaa pattia? Jos on, on se todellakin ‘patti juttu’. Tartu ihmeessä asiaan!


Harjoitellaan uusi tapa aistia ryhtiä.


Jos kaularanka ei liiku normaalisti, asennon korjaamiseen eivät enää riitä hyvät neuvot tai peilikuvan vilkaisu. Rakennemuutokset niskan, yläselän ja hartiaseudun alueilla vaativat koko niskarangan liikkuvuutta ja lihaskunnon huoltoa. Niskan ojentajalihaksia, lapaluiden tukilihaksia ja myös vartalon lihaksia täytyy vahvistaa. Sekään ei riitä, vaan yhtä tarpeellista on aistia kaulan kannatus ja uusi asento ilman peiliä ja tunnistaa esimerkiksi hartioiden kiertyminen eteen. Vasta kun uuden asennon pystyy tuntemaan ja tunnistamaan, on mahdollista kontrolloida kehoa ja vähentää kuormitusta.


Asentoaistia voi opettaa ja näin oppia kannattamaan kehoaan uudella tavalla. Tätä juuri Method Putkisto opettaa. Haluan opettaa, kuinka kasvojumpalla voi parantaa koko vartalon hermotusta. Kun sitten hartiat rentoutuvat ja liukuvat alas ja koko olemus kaunistuu, on kuin valot palaisivat elämään. Kun koko olemus kohoaa ja niskapatin puristus hellittää, kaularangan taivutukset vapautuvat ja pään verenkierto paranee. Tällä jos millä on vaikutus myös mieleen. Kun harjoitteluun paneutuu, tulokset ovat palkitsevia.


 

Asiakkaat kertovat:


“Olen todella miettinyt, kuka minä olen ja mitä kauneus on. Hartialinja on parantunut huomattavasti. Kädet ovat löytäneen oikean paikan, kun olkapäät alkavat olla omalla kohdallaan. Niska tuntuu pidemmältä ja pää todella keikkuu atlasnikaman päällä.”

Jaana


 

Kerro Marja paras vinkkisi hartiasäryn voittamiseen.


Kun haluat virtaa elämään, paras keino on vapauttaa ylävartalo jännityksistä, lisätä kaulan kannatuksen voimaa, kohottaa päätä ja antaa kasvojen loistaa. Tämän onnistumista auttaa, kun terveesti arvostat itseäsi ja olet riittävän rohkea kohottaaksesi olemustasi. Laita mukaan hivenen ‘love and care’ -asennetta ja nautit harjoittelusta. On se ainakin mukavampaa kuin hartiasäryistä kärsiminen.


Nähdään kursseilla!


Love,

Marja


 


FAKTA BOX


 • Emännän kyhmy on niskakyhmyn kansantajuinen nimitys.

 • Etukumara asento aiheuttaa jännitystä koko kehoon ja estää pallean vapaan liikkeen. Kun hengitys muuttuu pinnalliseksi, sydämen syke ja verenpaine nousevat. Niskan etukumara asento kuormittaa niskanikamia, lyhentää koukistajalihaksia ja venyttää ojentajalihaksia.

 • Jos on huonossa asennossa pitkään, alkaa rankaan ilmaantua kulumia ja lihasten huono aineenvaihdunta johtaa lihasten kovettumiseen. Ryhti voi tällöin muuttua lopullisesti.


TIPS


 • Ainoa ratkaisu on keventää niskan kuormitusta. Pään oikea linjaus kohottaa rintakehää sen optimaaliseen ripustukseen ja saa ylävartalon etu- ja takapuolen lihakset toimimaan tasaisemmin.

 • Yksitoikkoista kuormitusta eli kaikkea sitä, missä pää on jatkuvasti etuasennossa ja etukumarassa, kannattaa välttää parhaansa mukaan.

 • Puhutaan monipuolisesta liikunnasta, mutta jotta se osuu tähän varsin paikalliseen ongelmaan, vaaditaan tarkkoja liikeratoja.


Marja Putkisto julkaisi kehittämänsä kasvojumppakonseptin vuonna 2002:

 • Kasvokoulu 2002

 • 3D Luonnollinen Kasvoklinikka 2008

 • Face Up, Kasvojumppa, 2021


Method Putkisto Instituutti on kouluttanut Method Putkisto Kasvo-ohjaajia vuodesta 2002:

 • seuraava koulutus alkaa la 20.5.2022

 • We love you Summit ja Kauneuden Vallankumous la 19.3.2022


Kirja

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page