Original - dynaaminen syvävenyttely solakoittaa

Päivitetty: 1. heinä 2020

Method Putkisto on vartalon mallia muuttava suomalainen kehon- ja liikkeenhallinnan menetelmä, jonka tulokset mahdollistaa nerokas dynaaminen syvävenyttelytekniikka.


'Kunkin lihaksen tulisi periaatteessa olla pitempi kuin luu, jota se liikuttaa ja tukee''. Marja Putkiston klassikko vuodelta 1990.

’’Tästä kaikki alkoi ja tällä ohjelmalla ja menetelmällä korjasin oman lantioni ja samalla ihmisenä muutuin.” Marja Putkisto

Mitä se on?

Method Putkisto (jatkossa MP) tarjoaa työkalut itsenäiseen kehonhuoltoon yksinkertaisesti syventämällä oman kehon tuntemusta. Se menee pintaa syvemmälle tunne–tunnista-harjoittelulla.

MP hyödyntää oman kehon painoa, hengitystä sekä luonnollisia vastuksia. Se harjoittaa liikkeen tukemista keskivartaloon ja kehittää sekä virittää asento- ja liiketuntoaistimusta. Se on venyttelyä ja liikkeenhallinnan harjoittelua, joka linjaa kehon ja suuntaa voimia.

Mihin se perustuu?

Mieli johtaa ajatuksen suuntaa ja liikettä. Metodiin kuuluu systeemi, jonka hallinnan kautta opit ohjaamaan uudenlaisen hermotuksen rakentumista, tarkentamaan liikesuuntia ja savuttamaan tuloksia, jotka lähes aina yllättävät tekijän. Tapa miten Metodi toimii, herkistää asento -liikeaistijärjestelmää ja kehittää sitä systemaattisesti eteenpäin. Metodin viisi elementtiä lisäävät kaikkeen tekemiseesi ulottuvuudet, joka tekevät harjoittelusta aina kokonaisvaltaisen kokemuksen.

Method Putkisto lähestyy harjoittelua tutustumalla ensin oman kehon rakenteisiin perusliikkeiden kautta. Juuri niiden liikkeiden, joiden ylläpito mahdollistaa liikuntakykymme elämämme loppuun asti.  Se osoittaa yksittäisen liikkeen merkityksen liikeketjuissa. 

Mikä on sen tavoite?

Method Putkiston tavoitteena on kehon kokonaisvaltainen tasapaino ja oman kehon tuntemus - sekä ilmaisu ja estetiikka. Metodin tavoitteena on myös itsenäisyys. Itsenäisyys ja omaehtoisuus vaativat perustaksi itsetuntemusta. Oman kehon tuntemus on ja pysyy Method Putkiston ydinoppina. Kun tuntee ja tunnistaa kehonsa, tuloksia alkaa syntyä. Nämä mahdollistavat MP:n kaikkein tärkeimmän tavoitteen, liikkumisen vapauden läpi elämän.

Metodi on mahdollisuus ja kannustus uuteen, erilaiseen, luovaan ja kehoa kuuntelevaan ajattelun ohjaamaan harjoitteluun, joka pyrkii syventämään ymmärrystä, kunnes itse osaamme arvioida ja tehdä päätelmiä syistä ja seurauksista.

Millaista harjoittelu on?

Tunneilla harjoitteet tehdään pääosin seisten ja lattialla. Klassisten liikkeiden sarjoilla ja variaatioilla venytellään, vahvistetaan, hengitetään ja parannetaan vartalon ääriviivoja. Metodi kohottaa ryhdin, solakoittaa vartalon, notkistaa, ja palauttaa voimat.

Se koostuu osuuksista:

- Syvävenytys ja - jumppa 

Parantaa lihastesi aktivointijärjestystä ja vahvista ryhtiä ylläpitäviä lihaksia, ennen kaikkea lantion ja lannerangan tukea. Kohdennetuilla, tarkoilla venytyksillä pidennetään jännittyneet, lyhyet lihakset, jolloin keho voi vapautua sen neutraaliin optimiasentoon. Harjoittelu rentouttaa. Alat tuntea ja tunnistaa kehoa – tästä alkaa motorinen kehitys ja tasapainon kehittyminen.

- Syvähengitysrepertuaarit 

Nämä ovat mielenkiintoinen sarja Nousevan Auringosta, Kuun Sirpistä, Puolikuusta, Täysikuuhun ja jälleen Auringoin laskun hengitykseen. Opit hengittämään tehokkaasti ja oikein. Kohottavat ylävartalon ryhdin ja muokkaavat vartalon ääriviivoja.

- Liikkuva lämppäri 

Opit syventämään oman kehon tuntemusta ja säätelemään voiman käyttöä uudella tavalla. Tässä osuudessa siirrät opit arkiliikkumiseen. Kokonaisvaltaisuus onkin elämys, jonka kokee liikkuvan osuuden aikana, jossa rytmiikka luovat tärkeän ja suositun osan kokonaisuutta.


Tulokset näkyvät kehon kokonaisvaltaisesta tasapainosta: siitä kuinka ketterästi ja taitavasti hallitset kehoasi, dynaamisesta ryhdistä, ketteryydestä ja siitä, että liikkminen on helppoa.


Kipu häviää usein, mutta kun harjoitteisiin pääsee sisään, niitä haluaa tehdä emootion kautta. Uskon, että ihmisen syvimmissä kalvoissa on tunteet, ja siksi Metodi - jos sen tekee oikein - tuntuu sanoin kuvaamattomalta. Tanjatuulia Kaavinen

Copyright Method Putkisto

851 katselukertaa0 kommenttia