top of page
In English

Miten MP Pilates kehittyi?


Vuonna 1988 pidin ensimmäiset Pilates-tunnit Suomen Kansallisoopperalla ja Jaakko Pöyry -yhtiön henkilökunnalle. Olin tuskallisen tietoinen, kuinka vähän osasin!

Paljon tapahtui ennen kuin vuonna 1990 kolkutin Lontoon South Kensingtonissa trendikkään BODY CONTROL Studion ovea. Oven avasi itse Gordon Thomson ja hän kutsui minut lämpimästi hymyillen sisään.


Studion valoisassa yläkerrassa pidin Lontoon ensimmäisen Method Putkisto -workshopin 10 henkilölle. Kurssin päätyttyä ovi aukesi ja sisään astui Gordon mukanaan samppanjapullo ja 12 lasia ja sanoi: “Well done Marja, welcome to my Studio.”


Kun iloiset vieraat olivat lähteneet, Gordon kysyi, haluanko, että hän kouluttaa minusta pilates-ohjaajan. Tästä alkoi 30-vuotinen ystävyys ja työsuhde – tässä järjestyksessä.


Kuinka koskaan voisin unohtaa Gordonin Studion tunnelmaa, uskomattomia julkkiksia tai klassista musiikkia, jonka oopperaa rakastava omistaja oli valinnut taustamusiikiksi. 


Olin systemaattisesti kehittänyt Method Putkiston perusteita toimiessani tuntiopettajana Suomen Kansallisoopperassa ja Sibelius-Akatemiassa. Tuntui kuin olisin tullut kotiin. Tajusin heti tämän kehonhallintamenetelmän tärkeyden ja tarpeen esitellä pilates viivytyksettä ylemmälle taholle ja Suomen Kansallisoopperan hallitukselle.


Vuodet kuluivat harjoitellessani Gordonin ”oppipoikana” hänen työtään seuraten ja lopulta myös Studion ohjaajana toimien. Mietin montako sataa tuhatta tuntia itse harjoittelin ja saavutin syvemmän ymmärryksen tason, ”lamppu syttyi” ja ”juttu aukesi”.


Samaan aikaan edelleen kehitin omaa Method Putkisto -menetelmääni, joka oli löytänyt tiensä kuuluisille Studioille Pinapple ja Dance Works. Nämä toimivat tänäänkin maailmanlaajuisesti tanssijoiden mekkana. Vuorovaikutus kriittiseen yleisöön oli tärkeä realiteettien mitta. Tajusin yhä tarkemmin mihin ongelmiin Methodini tarjoaa vastauksia. Se otettiin hienosti vastaan. 


Tämä aika avasi metodien välille dialogin pohtiessani, mitä Pilateksella voi saavuttaa ja miksi. Vaikka näin menetelmän hienouden, jokin kehossani esti minua edistymästä tasolle, jolle minun olisi pitänyt yltää. Näitä syitä etsiessäni syvensin ja selkeytin Method Putkisto -menetelmän painopisteitä. Haastoin Gordonia, asiat etenivät, kehoni tasapainottui - ja samalla myös Method Putkisto kehittyi edelleen.


Oli vuosi 1996, kun päällemme iski pyörremyrsky. Sen aiheutti Gordon julkaisemallaan Pilates-kirjalla. Kirjan myyntiluvut kohosivat 5 miljoonaan.


Studio ei koskaan enää ollut sama paikka. Myrskyt kiidättivät Gordonin legendan maineeseen. Samana vuonna julkaisin ensimmäisen Method Putkisto -kirjan, joka niin ikään sai aikaan tulta ja säpinää koskettaessaan ihmisten mieliä ja kehoja, joten oli minullakin hatussa pitelemistä.


Vuonna 1993 perustin kehonhallinnan ohjaajakoulun, Method Putkisto Instituutin. Kun v. 1998 sain Pilates-tavaramerkin yksinoikeuden Suomessa, käynnistimme Pilates-koulutuksen. Suomen ensimmäinen Pilates-kirja Pilateksella vahvaksi julkaistiin vuonna 2000 (uusittu 2014).


Kuten aina, myrskyt laskeutuvat ja tuuli tyyntyy – jäljelle jää tärkein. Niinpä hakeuduimme uudestaan toistemme vaikutuspiiriin eikä ole yllätys, miksi tänään Gordon on Method Putkisto Instituutin rakastettu kouluttaja. 


Pilates popularisoitui ja oli selvää, että siirryin työskentelemään suomalaisen kehonhallinnan brändini edistämiseksi, jonka olin suojannut 1990. Hyvä näin, koska tänään Pilates on vapaa tavaramerkki ja sitä voi käyttää kuka tahansa ilman sen kummempaa koulutusta.  


Vuosina 2014 – 2019 Gordon toteutti päätöksensä siirtää koko elämätyönsä perinnön Method Putkisto Instituutin suojaan.Olemme tietoisia perinnön arvosta ja myös siitä, että samalla meille siirtyi vastuu sen suojaamisesta ja edelleen jakamisesta. Perinnön arvon ymmärrän koko ajan suuremmaksi.


Onneksi tueksemme nousi esiin rohkea lipunkantaja ja tänään alamme tähti, Tanja Kaavinen. Hän teki unelmista totta ja vaalii nyt haukan silmin, lämpimällä sydämellä perinnettä. Pilates A-Z on siirretty ”solumuistiin” ja Method Putkisto Pilateksen historia on selkeytynyt. ”Method Putkisto Pilates on kuin runoutta”, sanoo Gordon. Puurtaminen on siirtynyt ihmisen kokonaisvaltaiseksi kehitykseksi.

 

Kun juuret ovat syvällä, on helppo nähdä mihin kysymyksiin Method Putkisto tarjoaa ratkaisun. Kahden kehonhallinnan menetelmän dialogi jatkuu nyt vilkkaammin kuin koskaan. Silloin joskus pohdin asioita yksin, nyt pohdimme niitä yhdessä. Siksi tänään Method Putkisto Instituutti on vilkas ja energinen kehityksen kehto.

Tanjan kautta taito siirtyy opiskelijoille ja sitä kautta Suomen kansalle. Pilates-koulutuksemme onkin tänään suositumpi kuin koskaan.


Sitoutuminen, oppipoika-asenne ja harjoittelu yhdessä lojaalisuuden kanssa tuottivat lopputuloksen, jonka nähdessään jokainen haukkoo henkeään. 


Method Putkisto Pilates on tänään totisinta totta, se sopii kaikille ja tunneille voi tulla kuka vain haastamaan oman kehonsa hallintaa ja myös saavuttamaan tuloksia.


Päällimmäisenä Tanjasta näkyy kiitollisuus -  ja sen hän myös avoimesti ilmaisee.  Tanja on sitoutunut tutkimaan Joseph Pilateksen, Gordon Thomsonin ja allekirjoittaneen ajatusmalleja. Kiitos siitä.


Tanja loistaa selkeällä ammatti-identiteetillään tietäen kuka on ja miksi on valintansa tehnyt. Hurraa vahvalle identiteetille!


Tämä tarina on todistus siitä, kuinka kasvaaksemme tarvitsemme toinen toisiamme.


Kiitos Gordon, kiitos Tanja. I love you guys.

Rakas lukijani – tule ja nauti tunneistamme!

Sisua with love, Marja


P.S. Kun Tanjan Method Putkisto Studio Klaukkalan edessä on pitkä jono, muistathan turvavälit. Suosittelen, jonotus kannattaa.

 

Koe MP Pilateksen vaikuttava voima Studioimme ja ohjaajiemme tunneilla.


Haluatko sinä ymmärtää MP Pilateksen ytimen? Sinusta MP Pilates -ohjaaja? Tutustu ohjaajakoulutukseemme.

Osta kirja verkkokaupastamme.


*Edit: 21.10.2020 tarkennettu päivämäärää. Marja piti vuonna 1988 ensimmäiset Pilates -tyyppiset tunnit.


Comments