top of page
In English

Sainko päivän aikana mitään aikaiseksi?


Palaudu 5 viikossa

Lähden aamulla sängystä puoliunessa liikkeelle ja illalla kaadun sänkyyn väsymyksestä. Olen mennyt koko päivän minuuttiaikataululla, mutta illalla mietin etten ole tehnyt mitään tai saanut mitään aikaiseksi. Miksi? Pystyisikö tätä tapaa jollain tavalla muuttamaan? Voinko ITSE vaikuttaa muutokseen? Mitä se vaatii? Kuinka paljon siihen menee aikaa? Vaikuttavatko muutokset palautumiseen ja voiko sitä taitoa oppia? Näitä kysymyksiä  olen miettinyt viimeisten vuosien aikana.


Miksi havahduin siihen, että haluan muutosta olotilaani. Periaatteessa tiesin, mutta useimmiten en tiennyt mistä aloittaisin tai mihin olin menossa. Tehtävälista oli pitkä. Olen ollut suorittajatyyppi joka otsa kurtussa ja hammasta purren puskee eteenpäin niin, että asiat ratkaistaan ja tehdään heti valmiiksi. Monesti, en kuitenkaan saanut asioita heti tai jopa lainkaan valmiiksi. Onneksi tajusin, että

tarvitsen työkaluja joilla vaikuttaa mielen ja kehon hyvinvointiin ja palautumiseen. Kun selasin ensimmäistä kertaa Marja Putkiston PALAUDU 5 VIIKOSSA -KIRJAA, mietin voiko näin pienillä harjoitteilla olla mitään vaikutusta. Mieleni muuttui kun aloin säännöllisesti askel askeleelta käymään harjoitteita läpi. Vaikutuksia, jotka tuntuivat heti tai huomasin myöhemmin, kuinka kehoni oli alkanut reagoimaan toisella tavalla kuin ennen.


Method Putkiston Fire Up -ohjelman voi tehdä viidessä viikossa tai sellaisessa aikataulussa joka itselle tuntuu hyvältä. ”Ohjelma on jaettu viikkoihin, joilla on kullakin oma teemansa. Jokainen viikko sisältää viisi yksinkertaista harjoitetta tai harjoitejatkumoa, joista muodostuu kokonaisuus. Harjoitteissa otetaan huomioon palautumisen fysiologia, verenkierto, hengitys, aivot, lymfakierto ja hermostolliset asiat, jotka ovat keskeisiä palautumiselle.” (Putkisto 2023, s. 17). 


”Rentouta silmät, rentouta alaleuka. Suuntaa ajatus otsan keskelle, miellä linjat silmien takaa korvien väliin, päälaelta pään sisälle, keskipisteeseen. Hengitä syvemmin.”

Tätä ajatusta saatan hokea mielessäni päivän aikana useita kertoja. Näin saan välittömästi rauhoitettua itseni ja pystyn keskittymään tähän hetkeen. Siten pystyn kokoamaan itseni, välittämättä siitä mitä ympärillä tapahtuu. Muutos joka vaikuttaa siinä hetkessä itseeni. Muutos joka on vaikuttanut kykyyni sietää omaa keskeneräisyyttä sekä myös sitä, että maailma ympärilläni on kesken ja koko ajan muutostilassa.


Palaudu 5 viikossa -kirjan palauttavista sanoista ja lauseista mieleeni ovat erityisesti piirtyneet:


”Huokaise, päästä irti, avarra ajatusta, ole läsnä sekä ajan kulkua ei voi estää, mutta rytmiin voin nojata ja rentoutua.”

Ohjelmaa tehdessäni olen havahtunut siihen mikä merkitys sanoilla on mieleen ja kehoon. Loppupeleissä, kuinka pienellä ajatuksen muutoksella ja siihen liittyvällä toiminnalla pystyt vaikuttamaan ja muuttamaan toimintatapojasi oman hyvinvointisi parhaaksi. Palaudu 5 viikossa -ohjelman myötä olen saanut kaivattuja työkaluja muuttaa aiempaa toimintatapaani. Minusta tuntuu helpottavalta, että muutos on alkanut ja tulee jatkumaan läpi elämän. Hassua, se tuntuu myös vapauttavalta ja antaa merkityksen tulevaisuudelle.


Mihin kaikkeen olen saanut apuja ohjelman myötä? Keskityn ja olen läsnä juuri tässä hetkessä. Pystyn palautumaan päivän aikana, en vain vapaapäivinä tai lomilla. Illalla tuntuu, että on saanut tehtyä juuri sopivasti niitä asioita mitä on suunnitellutkin tekevänsä. Unenlaatuni on parantunut ja näen unia. Puren vähemmän hampaita yhteen ja päänsärkyä ei juurikaan enää ole. Nälän tunne on palautunut. Askel on kevyt ja on

helpompi hengittää. Todellisena kahvin ystävänä, kannatan kuitenkin nykyään päiväunia kahvitauon sijaan. ”Kello kolmen aikaan iltapäivästä selkärangan nestepitoisuus ja energiataso ovat alhaisimmillaan. Tämän vuoksi päiväunet palauttavat  ja lataavat voimia iltaa kohden. Mieli järjestyy uudelleen kun päästät hetkeksi irti kaikesta.”(Putkisto 2023,

s. 128-129)


Suosittelen lämpimästi Palaudu 5 viikossa -kirjaa, Fire Up -ohjelmaa ja verkkokurssia. Jokaisella meistä on oma ainutlaatuinen historia ja tämä hetki. Palautumista ja palautumisen taitoa, sitä varmasti tarvitsemme jokainen, elämäntilanteesta riippumatta.


-Johanna Suni-Saarinen


Lähde: Putkisto, Marja 2023: Palaudu 5 viikossa. Ohjelma päivittäiseen jaksamiseen. Docendo.


Palaudu 5 viikossa -verkkovalmennus su 8.9. - 6.10.2024. Tule mukaan ja kumoa väsymys sekä kaappaa avaimet työstä ja arjesta palautumiseen. Opi palautumisen taito. Harjoitteet voit sijoittaa normaalin päivän sisälle. Tutustu ja liity valmennukseen tästä. Nyt early bird 85€, ovh. 99€. Etuhinta voimassa 15.8.2024 saakka.

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comentários