top of page
In English

Nilkoista ponnistukseen - Kurkista 'liike on lääke' -kaapilleKävelystä näkee kehon kaikki toiminnalliset virheet. Jalat luovat olemisemme alustan, mutta pohkeet ja nilkat ovat liikkuvan kehon moottorit.

Heitä kömpelyys menneisyyteen ja astu kepeään, onnelliseen ja innostuneeseen aikakauteen. Method Putkisto on lihaksia pidentävä syvävenyttelymenetelmä, jonka avulla sinäkin voit oppia ylläpitämään kehon ja lihasten hyvinvointia.

Kun lihas kiristyy, se myös lyhenee. Pohkeen lyhyys aiheuttaa nilkkoihin jäykkyyttä ja ponnistuksen puutetta.


Olipa syyt mitkä vain, kun pohjelihas on jumissa, jalat turpoavat. Imunestekierto ei jaksa pumpata, virtaus loppuu ja koko keho tuntuu tukkoiselta ja olo on ‘pökkelö’. Kuitenkin vain harva tietää, miten paljon pohkeiden toiminnallisuus vaikuttaa mielialaan. Kun lihaksia kiristää, se vaikuttaa psyykkeen ja aiheuttaa helposti tunteen, ettei elämässä oikein pääse eteenpäin.


Nilkkojen tulee olla liikkuvat, mutta myös riittävän vakaat niin, että et kaadu sivulle.

Kävelystä näkee ja pohkeista tuntee, kun sydämessä on vikaa ja monet muutkin piilossa olevat sairaudet selkärangan toiminnasta lannerangan ongelmiin puhumattakaan neurologisista vaikeuksista.


Puhumme siis vakavasta aiheesta. Pohtimista riittää jo ihan normaaleissa pohjekivuissa, jossa säryt ovat usein seurausta vain lihasten käytöstä tai käyttämättömyydestä. Jalkaterän ongelmat ilmenevät yleensä kipuina, jotka tuntuvat etenkin kävellessä. Valtaosassa syy kipuihin on jalkaterän asennossa ja toiminnassa. Huonot kengät, korkeat korot ja suippokärjet kehittävät jalan virheasentoa. Kun sitten kengillä koko päivän kulkee, on selvää, että yksipuolinen rasitus voi kohdistaa kuormituksen väärin. Valitettavan usein päivään ei kuulu liikkuminen sen luontevana osana.


Kun jalkojen oireet paikantuvat pohkeisiin tai sääriin, ja ne tuntuvat syvällä. Kaikki kipu on epämiellyttävää oli se sitten jomottavaa, kihelmöivää, kutisevaa tai puuduttavaa. On vaikea olla, kun jalkoja alkaa pakottaa tai suonta vetää. Jatkuessaan pitkään rasitus aiheuttaa pysyvämpiä muutoksia, joista tunnetuin on vaivaisenluu. Hermokipu puolestaan on usein pitkäaikaista ja varsin pistävää tai polttavaa. Erona on, että se ei ole välttämättä riippuvainen liikkumisesta tai rasituksesta. Hermopinteet kantapään alla saatikka sitten jalkapohjan jännekalvon kiputila pysäyttää kenet vain.


Monet korjaavat vaivoja särkylääkkeillä ja levolla. Se ei kuitenkaan ole ratkaisu ja jos jalan rakenne on heikentynyt niin muu kuin jumppaaminen ei auta.

On selvää, että jos ylipainoa kertyy, niin jalat kipeytyvät herkästi erityisesti polvista tai nilkoista. Ylipaino ja ikääntyminen muuttavat jalan normaalia holvirakennetta, ja erityisesti jalan poikittaisholvin madaltuu ja lisää päkiän/jalan etuosan kiputiloja. Kun jalkoihin sattuu, ei ole helppo nukahtaa ja särky herättää yöllä. Varma hoito ylipainoiselle on laihdutus. Jos siis painoa on, suosi liikuntaa, jossa koko kehon paino ei ole alaraajojen päällä, esimerkiksi pyöräilyä tai uintia. Kävelystä tutkitaan, että askel on terve. Tämä vaikuttaa ja vahvistaa koko kehon hyvinvointia.


Tästä on hyvä alkaa:

Ponnistuspisteen vahvistus


Tavoite/vaikutus: Kohottaa ja aktivoi jalkaholvia ja tunnistaa, miten ponnistuspiste sijoittuu päkiän keskipisteelle ja siitä kakkosvarpaan tyvinivelelle. Käytä piikkipalloa.


Keskity jalkapohjaan: kantapäähän ja päkiään sekä jalan sisä- ja ulkosyrjiin. Pudota vahvasti painoa kantapäälle. Nosta ja kipristä toinen jalkapohja aktiivisesti piikkipallon ympärille.

Rentouta kipristys ja venytä jalkapohjan kalvostoa eli päkiän ja kantapään välimatkaa. Toista kipristys samalla varpaita rentouttaen. Tunnista ponnistuspisteen sijoittuminen.

Ota pallo pois, seiso jalan päällä ja kuvittele, että kohotat jalkaholvia kevyesti ylöspäin. Paina samalla iso- ja pikkuvarvasta kohti lattiaa, jotta löydät tukivoimapisteen. Toista liikettä vaikka pitkin päivää, jalalta toiselle.


Haluatko oppia lisää tapoja vaikuttaa itse jalkojen terveyteen ja hyvinvointiin?


Pohkeet joustamaan ja nilkkoihin tukea -täsmäkurssi


Tule mukaan Marja Putkiston ohjaukseen 5 päivän verkkokurssille, jolla virkistät, kaunistat ja vahvistat pohkeet ja jalkaterät kesäksi!


Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page