top of page
In English

Kun selkä vahvistuu, elämänvoima lisääntyy

Selkäharjoittelu rauhoittaa, rentouttaa ja tekee elämästä helpompaa.



Stressi väsyttää, kivut ja säryt hidastavat liikkumista ja jäykkyys vanhentaa niin nuorta kuin vanhaakin. Kun liikkuminen tuntuu epävakaalta tai kankealta, syyt löytyvät lähes aina syvältä lantion, lonkan ja selän keskinäisestä tasapainosta. Sitä mukaa kuin lihastasapaino heikkenee, myös hengitys muuttuu tehottomaksi. Kierre on valmis!

Selkää kannattaa huoltaa ja vahvistaa. Kun selkä toimii oikein, olo on kevyempi, vartalon malli parempi, väsymys kaikkoaa ja liikkuminen helpottuu. 


Aloitamme innokkaina selkäjumpan, mutta lihasten venyttäminen ja vahvistaminen eivät aina riitä. Mitä siis puuttuu?


Kukaan meistä ei ole symmetrinen. Tästä syystä kehonhallinta on myös oman rakenteellisen epäsymmetrian hallintaa. Yhtä tärkeää kuin liikkuminen on opettaa aivoja tunnistamaan uusi asento. Lihakset tulee kouluttaa toimimaan oikein ja tukemaan juuri sinun rakennettasi. 


Method Putkiston lähtökohta voiman harjoittamisessa on erilainen. Sitä voisi kutsua voiman suuntaamiseksi.

Hyvä selkäharjoittelu on myös havainnointia ja uudelleen oppimista. 


Oman kehon tuntemuksen syventäminen on kehonhallintaa. Hallitset kehoasi kun tunnet, mikä on oikea asento, linjaus ja ryhti, jotka toimivat liikkuessasi.


Ennen voiman lisäämistä tulee keventää selän nivelten kuormitusta ja poistaa turhaa stressiä. Selkäkipu on vain harvoin yhtäkkistä. Se on usein seurausta alaselän yli- tai aliliikkuvuudesta tai siitä, miten jännitämme kroonisesti lonkan koukistajia ja hartioita, hengitystä pidättäen. Hulluinta on se, että heikkoa selkää emme usein edes tunnista, mutta sen sijaan oireet ovat tuttuja: hermoja puristaa, keskivartaloa tukeva lihaksisto on heikko ja väsymme helposti. Selkäkipu on jo merkki siitä, että kehoa ei käytetä oikein. 

Välilevyt rappeutuvat ikääntyessä. Vaivoja, jotka aiheuttavat selkäkipua, ovat välilevyn rappeuma (= välilevy degeneraatio) ja välilevyn pullistuma (iskias, tyrä). Selkäydinkanava voi niin ikään ahtautua (spinaalistenoosi) ja silloin lääkärin diagnoosi on tarpeen.


Olipa ongelma mikä hyvänsä, hyvällä harjoittelulla opimme suuntaamaan voimaa oikein ja kun nivelten kuormitus kevenee, lihakset alkavat toimia oikein, hengittäminen helpottuu ja aineenvaihdunta vilkastuu. Sinä rentoudut. 


Näin opit nauttimaan selkää vahvistavasta harjoittelusta: 

Kun tunnet ja tunnistat selän lihaksistoa, voit myös sitä rentouttaa ja ajatusta kohdentamalla vahvistaa tai pidentää selän lihasten eri kerroksia. Tässä visualisointi on lyömätön keino. Siksipä tunneilla ei juuri ruutua tarvitse katsoa. Oppiminen tapahtuu mielen kautta ajatuksella, hidastaen, toistaen ja samaa varioiden. Toistetaan liikeratoja, kunnes uudet, käyttämättömät lihakset alkavat toimia ja lihasmuisti toimii automaattisesti oikein. Kehoa ei välttämättä tarvitse kuormittaa eikä mieltä rasittaa.


Online mahdollistaa uskomattoman hienon tavan toistaa harjoittelua useammin ja "pienin annoksin". Kun toisto tapahtuu riittävän usein, keho ei edes ehdi väärään asentoon.


Usein liikkeiden lähtöpisteet ovat väärissä paikoissa


Kun sitten liikesuorituksen dynamiikkaa säätää oikein, loppuu liialla voimalla touhuaminen ja alkavat voimat suuntautua oikein. Siksipä tutkimme tunneilla sananmukaisesti, lähteekö liike päästä vai hännästä. Muuten koko harjoittelussa ei ole "päätä eikä häntää" ja tulokset ovat heikot. Kun lähtöpisteet tarkentuvat, liike osuu oikeisiin paikkoihin, lihakset aktivoituvat oikeassa järjestyksessä, ryhti kohoaa ja nikamat asettuvat tasapainoisesti suhteessa toisiinsa. Silloin harjoittelu on aina tehokasta. 



Kun selkä vahvistuu, itsevarmuus kohentuu ja vartalon malli kaunistuu 


Selkäkipujen ja -vaivojen ehkäisyyn ja parantamiseen vaikutetaan perinteisesti liikunnan lisäämisellä, ylipainon vähentämisellä ja työergonomian suunnittelulla, mikä nyt on joutunut uudelleen arvioitavaksi lisääntyneen etätyöskentelyn vuoksi.


  • Kipu voi olla lyhytaikaista, paikallista tai kroonista.

  • Kipu on usein hermoärsytystä, joka heijastuu alaraajaan. Siihen voi liittyä puutumista ja voimattomuutta. 

  • Selkäkivut liittyvät usein myös perimään eli rakenteen aiheuttamaan mekaaniseen kuormitukseen.

Opi, miten kehosi toimii kokonaisuutena päästä varpaisiin ja toisinpäin. Kun omassa kehossa on hyvä olla, arjessa liikkuminen on helppoa. 

© Method Putkisto

Marja Putkisto


Marja Klubin VAHVA SELKÄ -jakso alkaa ma 26.2.2024. Liity tästä >>



Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page