top of page
In English

Miksi venyttely kevätvalon lisääntyessä on niin nautittavaa?

Kun valo lisääntyy ja mieli kevenee, on loistoaika trimmata vartaloa ja tasapainottaa kehoa. Liike parantaa kehomme.


Venyttely rentouttaa, poistaa kipuja ja kolotuksia, lisää liikkuvuutta ja parantaa aineenvaihduntaa.


Kun nikamien väliin tulee tilaa, puristukset ja kiristykset hellittävät, olo helpottuu ja vartalon malli paranee. Voiko enempää toivoa? Miksipä tätä ei voisi suoda itselleen joka päivä?



Huomaamatonkin stressi kuormittaa aistijärjestelmää ja heittää kehon epätasapainoon. Tutkimukset kertovat, kuinka stressaantuneen ihmisen kipukynnys alenee, muisti heikkenee, kuulo huononee ja nälän tunne lisääntyy.


Normaali ihminen ei ole aina tietoinen stressaantuneisuudestaan. Silloin sen oireita kuvataan enemmänkin tunteena: olen ihan kasassa, aivot sumussa, mieli hyppii. Joka niveleen sattuu, olen ihan tukossa, tuntuu ettei jaksa edes kättä nostaa, jokainen äänikin on liikaa ja vatsa on turvonnut ovat myös oireita, jotka usein kuulee. Huh! Jos listaa jatkaa, tulee itsellekin jo paha olo.


Jos stressistä tulee krooninen tapa elää, se alkaa muuttaa elimistön hormonitoimintaa ja rasva-aineenvaihduntaa. On siis monta syytä puuttua asiaan ajoissa.


Lähestyn seuraavalla Marja Klubin 6 viikon jaksollani stressin poistoa astijärjestelmän kautta kts. Lumo & Voima -ohjelma. Seuraavalla 6 viikon haastejaksolla olen asettanut tavoitteeksi kohottaa vartalon timmiin ts. vartalon mallin parantamisen venytellen, hengittäen ja kehon kudoksia vahvistaen.


Stressi poistuu mielikuvaharjoittelulla ja vartalon malli kohenee kevyillä venytyksillä. Harjoitella voi monella tavalla eikä aina tehokkain ole "hikeä ja kyyneliä" -malli.


Harjoittelu voi olla meditatiivista ja rentouttavaa. Kun kuhunkin liikesuoritukseen keskittyy rauhassa, harjoittelusta tulee terapeuttista ja työskentely tapahtuukin sisältä ulospäin. Tämä kehittää aisteja ja niiden herkkyyttä. Näin erottelukyky, jäsentäminen ja systematiikka paranevat ja kehonhallinnalliset taidot kehittyvät.


 

Milloin venyttelystä tulee nautinto?


Luonto ja taide auttavat ihmistä kestämään ja selkeyttämään ajatuksiaan. Tiesitkö, että taide auttaa muistamaan? Kehotyöskentely lähentyykin taidetta, sillä siinä oleellista on, että se kytkee uudet tavat pysyvään lihasmuistiin. Aistikuvien liittäminen harjoitteluun koskettaa kehoa ja mieltä monella tasolla. Sen tuloksena hermosto tasapainottuu ja kudokset normalisoituvat nopeammin. Mielenmaisemaan riittää kuvia suomalaisesta luonnosta. Jokainen mielikuva myös normalisoi aisteja. Kun alat aistia aistia kehoasi uudella tasolla, sinä ja elämäsi muuttuvat.


Hyvin valitulla yksittäisellä liikkeelläkin voi lievittää, hoitaa, palauttaa, vahvistaa, keventää, vapauttaa, tasapainottaa, rauhoittaa ja kohottaa oloa. Stressiä voi lievittää ja jopa poistaa sillä, että kireyksiä ja kankeutta vähentää päivittäin. Hyvinvointi lisääntyy liikkuvuuden myötä ja vasta kun aistii, voi olla ketterä. Kun hengittää oikein, ihmeitä alkaa tapahtua. Liikettä pitää vain osata käyttää oikeassa kohdassa ja suunnata voimaa oikein.



Näissä mietteissä,

Marja


 

’’Pystyn mieltämään sateen jälkeisen tuoksumaailman raikkauden. Sen mielikuvan myötä onkin helpompi hengittää sisään.” Leena


"Ihmeellistä mutta totta, farkut pysyvät jalassa."Anneli


 

FAKTA BOX

  • Liikunta ja tanssi tukevat terveyttä, elämänlaatua ja lisäävät onnellisuutta. Ne voivat myös suojata dementialta ja ne on tutkimuksissa yhdistetty pienentyneeseen varhaisen kuoleman riskiin ja pidempään eliniän odotteeseen.

  • Syntesia tarkoittaa ilmiötä, jossa yhden aistialueen aktivoituminen saa aikaan jonkin toisen aistialueen spontaanin aktivoitumisen samaan aikaan. Tieteessä tätä kutsutaan hermosolujen synaptisten yhteyksien sekä havaitsemiseen osallistuvien aivoalueiden kesken tapahtuvaksi ristiin kytkennäksi.


© Method Putkisto Finland Oy

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page