top of page
In English

Näin sulatat niskajumit ja venytät hartiat rennoksi

Moni on lopettanut ylävartalolla liikkumisen. Vaikka jalat liikkuvat mutta ylävartalo on jäykkä, nuorikin näyttää vanhalta.


Mitä tehdä kun niska on jumissa?

Miten vältät niskakivut ja hartiasäryt? Mistä löytyy ihmepilleri tai harjoittelumuoto, joka tuntuu lämpönä hartioissa ja lohduttaa ja rauhoittaa, kun hartiat jännittyvät ja hiipivät korviin?


Näppärät neuvot lihasperäisen kivun hoitoon eivät aina auta. Rentous on hyvä päämäärä, mutta sen saavuttaminen ei ole helppoa.


Venytellään, jumpataan ja keskitytään lihasharjoitteluun, mutta mitä ihmettä puuttuu, kun pieni hartiajännitys kehittyy kestojumiksi. Kun jumiutunut ylävartalo alkaa toden teolla kipuilla, vaiva on jo pitkällä. Valitettavan usein niskan kipu ‘lukkiutuu’ ja selviämme elämästä vallan hienosti hartioita korviin kiskoen ja niskapattia kasvattaen. Silloin tällöin päänsärky tai jopa migreeni muistuttavat, että ongelma onkin syvempi.


Mistä johtuu, että niskat ovat niin usein jumissa?


Voidaan todeta, että ”niskakivun yleisin syy on lihasperäinen jännitys”. Vai onko? Entäs jos ymmärrämme, että lihaksia liikuttavat aivot ja mieli, niin mistä siis puhumme? Tiedämme jännitysten olevan seurausta niin ruumiillisesta kuin henkisestäkin rasituksesta ja että kaikkien ylävartalo joutuu elämän aikana fyysisesti koville.


Mennään hetkeksi oireiden taakse. Miten sinä kannat kehoasi ja miten sitä päivittäin käytät? Tai mitä ylipäätään kehon kannatus tarkoittaa?

Unohdetaan niska-hartiaseudun kipu, särky tai jomotus hetkeksi ja kysytään, mitä siis niskalla tehdään? Sehän kannattaa päätä! Yllättäen asia kääntyy päälaelleen, sillä pään kannatus liittyy vahvasti mieleen. ‘Kuljen pää kainalossa’ riittää kuvaamaan mielialaa sitä sen kummemmin selittämättä.


Tunnistatko itsesi?

Staattinen tyyppi vai liikkumisen vapaudesta taisteleva

Vietätkö päiväsi digitaalisten laitteiden näppäimistön ääressä?

Kotosalla hartiat kaartuvat kumaraan kännykkää näpytellessä ja auton ratissa niska jäykistyy helposti. Staattisuus jumittaa, rintaranka kallistuu ja rintakehikko laskeutuu, kunnes lihakset lyhenevät ja kiristyvät. Jumista kehittyy kestojumi ja jossain vaiheessa lihasten aineenvaihdunta häiriintyy siinä määrin, että lihaskudos muuttuu. Hartiat suorastaan kivettyvät.


Huolien keräilijä – vai vapautunut elämästä nauttija

Oletko herkkä huolien kerääjä? Jotta selviydyt elämästä, keräätkö elämän taakan ja kuormituksena omille harteillesi?


Harvoinpa ylävartalon kivut yksinomaan lihasperäisiä ovat. Hartioita ylöspäin liikuttavat lihakset ovat vahvoja ja vetävät helposti hartiat korviin ja taivuttavat samalla koko ylävartalon virheasentoon. Jos lapojen lihakset kiristyvät ja lyhenevät, lavat nousevat kohti korvia ja niska jännittyy. Tällöin palleahengitys muuttuu tehottomaksi. Pinnallinen hengittäjä tuskin nukkuu hyvin.


Trauman kantaja – vai rohkea itsensä ilmaisija

Oletko sinä loukannut koskaan olkapäätä, venäyttänyt hartialihasta tai kaatunut tavalla, jossa käsi, käsivarsi tai olkavarsi ovat joutuneet koville? Oletko kokenut jossain elämän vaiheessa niskaan ‘whiplash’-tyyppisen retkahduksen tai jopa aivotäräyksen?


Hartiarengas lepää tai riippuu rintakehän päällä. Lihasten kireys, pituus ja vahvuus vaikuttavat siihen, mihin asentoon hartiarengas asettuu. Mikä vain trauma aiheuttaa kehossa puolustusreaktion. Lihakset sopeutuvat uuteen asentoon. Lavat liukuvat periaatteessa vapaasti pitkin rintakehää kaikkiin ilmansuuntiin, jopa irti rintakehästä (enkelinsiivet). Käsivarsien ja käsien liikkeet liittyvät aina lapoihin ja ilman niiden oikeaa asentoa kaikki liikkuminen on kömpelöä. Eipä siis ihme, että vuosia myöhemmin mieleen palaa se, kun kaaduin pyörällä tai muksahdin hevosen selästä.


Jos kivun syyt ovat kaularanka- tai hermoperäisiä, on aina hyvä miettiä tarkempaa tutkimusta, mutta siitä huolimatta nekin tarvitsevat parantuakseen liikettä. Koska liike on todellista lääkettä, on syytä tietää liikkeiden vaikutus. Nyt puhumme jo taidosta!


Huonoryhtinen – vai moderni dynaaminen ryhti

Säikähdätkö omaa kaupan ikkunasta näkemääsi silhuettia? Onko tuo minä? Koska ryhtini noin muuttui?


Jos vedät hartioita ylöspäin, solisluut liikkuvat ”v-asentoon” suhteessa solisluun koloon. Rintalihasten kiristyessä, ne myös lyhenevät, jolloin rintakehän asento alkaa liukua alaspäin ja ryhti voi suorastaan romahtaa. Silloin rintakehän painon kannatus siirtyy kaularangalle ja lähes puolet kehon painosta sananmukaisesti roikkuu kaulan scalnius-lihasten varassa. Siksi hartiajännitykset ovat niin epämukavia.


Jumien sulattamiseksi ja ryhdin korjaamiseksi tarjoamme kohdennettua harjoittelua ja samalla ajatustenkin venyttelyä, mikä syventää ymmärrystä. Marja Klubi on tarttunut rohkeasti aiheeseen, lue tästä >>


Kurssi antaa ainulle viisi yläselkää, niskaa ja hartiaseutua parantaa liikettä, joilla venytät, vetreytät ja ennaltaehkäiset jumeja.


Faktaa:

  • Yli 30-vuotiaista suomalaisista naisista neljä kymmenestä ja miehistä 2–3 kymmenestä on viimeksi kuluneen vuoden aikana kokenut niskakipua. Niskan kipu on syynä noin joka 25. terveyskeskuskäyntiin.

  • Ylivoimaisesti yleisin niskakivun syy on niskan ja hartioiden lihasjännitys, jonka aiheuttajia ovat fyysiset ja henkiset kuormitustekijät, erityisesti hankalat asennot ja liiketoistot töissä tai harrastuksissa.

  • Särkyä on niskan yläosissa, hartioissa ja lapojen seudulla. Myös huimausta ja päänsärkyä esiintyy usein ja sormet saattavat puutua.

  • Lihasjännityssäryn tärkein hoito on ennaltaehkäisy.

Ajattelepa miltä elämä voisikaan tuntua, kun niska sinua kohottaisi, kaula päätä kannattaisi ja katse kauaksi siintäisi.


6 vinkkiä - Näin pääset eroon niskakivuista ja hartiasäryistä

  1. TOP TEN listalle kipuaa venyttely, joka tekee aina hyvää- vaikka yläselässä ei kipuja olisikaan. Venyttely lisää yläselän aineenvaíhdutaa ja rentouttaa.

  2. Liikuta ylävartaloa. Jos et ihan tanssi niin vaihda ainakin asentoa.

  3. Vahvista lapoja alaspäin liikuttavia lihaksia. Lapoja alaspäin vetävät lihakset ovat heikompia kuin lapoja ylöspäin vetävät lihakset. Leveä selkälihas toimii aktiivisesti yhdessä epäkäslihaksen alaosan ja etummaisen sahalihaksen kanssa vetäen lapaa alaspäin.

  4. Varmista pään verenkierto linjaamalla pään asento oikein.

  5. Rentouta kaulaa ja sen jännitystä vahvistamalla syviä kaularangan koukistajia.

  6. Paranna niskan lihasten elastisuutta syvävenytysliikkeillä ja opettele parantamaan selkärangan ja lantion asentoa.


Loppuun muista, että ryhtikään ei ole ylisuorittamista vaan kehon kannatusta. Poista ajatus vanhanaikaista militaariryhdistä ja siirry oman kehon tuntemukseen ja lisää sen hallinnan taitoa. Selkärankaa voi ja tulee huoltaa, sillä verenkierto nikamissa on lähes olematon.


Sitten se tärkein: Kun ryhti kannattaa ja pää kelluu ryhdin kruununa, ryhtiä ei enää tarvitse ylläpitää vaan keho kantaa sinua!


Kehoa kannattaa kannattaa! Niskajumit rennoksi -5 päivän täsmäkurssi Marja Putkiston opissa alkaa ma 8.4.2024.





©Method Putkisto

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page